На українські дороги повернуться «ДАІшники в кущах»

Поділитися:

Верховна Рада України від 13 липня прийняла в першому читанні законопроект №2695, яким вводиться комплекс заходів для забезпечення невідворотності покарання за керування в стані сп’яніння.

Законом збільшується розмір штрафів, зокрема за перевищення швидкості (з 510 грн до 3400 грн в разі перевищення більше 50 км / год.) Керування автомобілем особою, позбавлена ​​водійських прав (з 510 грн до 3400 грн), залишення місця ДТП (з 255 грн до 3400 грн, а також позбавлення права керування на строк шість місяців). Також збільшується розмір штрафів у разі повторності протягом року.

У разі ж скоєння ДТП з постраждалими з тілесними ушкодженнями, вище середньої тяжкості, що утворює склад злочину (ст. 286 КК України), штраф збільшується до розміру 51-85 тис грн (зараз 3 400-8 500 грн). Якщо ж водій був в нетверезому стані – безальтернативне позбавлення волі до трьох років з позбавленням права керування автомобілем від трьох до п’яти років (після відбуття основного покарання).

Збільшуються терміни притягнення до адміністративної відповідальності (з двох місяців до одного року), виключається закриття справи за малозначністю діяння і передачі особи на поруки.

Для водіїв у стані сп’яніння забороняється звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям, або примиренням винного з потерпілим, або передачею на поруки або зміною обстановки. Більш того, виключається звільнення від покарання з випробуванням – тобто умовні вироки для водіїв в стані сп’яніння.

Поліцейські зобов’язуються залучати до протоколу про управління в стані сп’яніння відеозапис з нагрудного відеореєстратора поліцейського, який здійснювався під час проведення огляду на стан сп’яніння. Відеофіксація замінює необхідність наявності двох свідків (понятих), яких на практиці ще спробуй знайди.

З’являється нова підстава для зупинки транспортного засобу – зупинка з метою проведення огляду водіїв на стан сп’яніння, яка здійснюється з метою проведення профілактичних заходів, інформація про яких повинна бути оприлюднена на офіційному веб-сайті Нацполіціі в формі організаційно-розпорядчого акта її керівника.

Йдеться про механізм «сліпих перевірок”, який існує в європейських країнах і якого дійсно не вистачає у вечірній і нічний час українським поліцейським. Якщо такі профілактичні заходи будуть тимчасові і чітко визначені по території і тим, про що кожен зможе прочитати на сайті поліції, – це допустимо в демократичному суспільстві.

Замість “пред’явлення” посвідчення водія, технічного паспорта автомобіля і страховки, їх треба “передавати” поліцейському (виняток – якщо вони в електронній формі в додатку “Дія”).

У разі зупинки транспортного засобу поліцейським, водій буде зобов’язаний

– тримати руки в поле зору поліцейського і не виходити з транспортного засобу без дозволу;

– на вимогу поліцейського, вимкнути двигун / увімкнути аварійну сигналізацію / вийти з транспортного засобу.

Поверхнева перевірка авто охоплювати обов’язок продемонструвати ідентифікаційні номери транспортного засобу (номер кузова, наприклад).

Таким чином, законопроект №2695 стосується двох основних причин смертності на дорогах – порушення швидкісного режиму і керування в стані сп’яніння.

При доопрацюванні багатьох технічних моментів, на які вказав ГНЕУ Верховної Ради України у своєму висновку, його прийняття призведе до позитивних змін.

У той же час, багато чого буде залежати від практичної реалізації – наскільки поліція буде дотримуватися встановлених правил. Але це вже наступне питання до поліції і політики в цій сфері. Зараз же законодавець запропонував дійсно комплексний підхід для вирішення проблеми.

Ми раніше писали про цей законопроекті: Рада посилила відповідальність за порушення ПДР.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу