Міноборони знову буде закуповувати провізію у компаній-монополістів

Поділитися:

Монополісти знову на чотирьохмільярдному ринку харчування солдатів. І знову стала в нагоді так звана дискримінаційна лазівка ​​в законі, яка в черговий раз дозволила провести через систему “Прозорро” потрібних переможців тендерів. Міноборони повернуло на ринок компанії – монополісти, які проклали доріжку на ринок ще за часів президентства Порошенко-Януковича. Про це повідомили у випуску новин “Першого ділового” телеканалу.

Відомо, що в системі Прозорро визначені переможці дев’яти тендерів на 4 млрд 330 млн грн. Сім закупівель виграв ТОВ «Військсервіс-Волонтер». З ним вже укладені угоди майже півтора мільярда гривень. У перспективі укладуть ще кілька угод майже два з половиною мільярди гривень. Ще дві закупівлі виграло ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ».

І хоча конкуренція на торгах начебто і була: на кожен тендер подавалися по 6-8 претендентів, але заощадити державі не вдалося. Ціна контракту в семи тендерах зменшилася всього на 1% від очікуваної вартості. Хоча, переможці не перетиналися.

«Військсервіс-Волонтер» не брав участі в закупівлях, де переміг «Ресурс-Сервіс КМ», і – навпаки. Під час аукціонів обидві компанії не зменшували ціну ні на копійку, коли їх пропозицію виявлялося найдорожчим. На всіх тендерах були пропозиції компаній на 10% нижче переможців. Однак Міністерство відітнуло все дешеві варіанти через невідповідність своїх вимог. А саме через критерій фінансової спроможності. У звіті про фінансові результати треба було подати чистий дохід без ПДВ за останній час.

У потенційного організатора харчування і постачальника продуктів для армії повинен був бути не менше 100% очікуваної вартості тендеру, тобто в середньому досягати пів мільярда гривень. Ця вимога стала проблемою для декількох компаній.

Деякі навіть зверталися в Антимонопольний комітет з тим, що Міноборони змінювало вимоги до 30%, а тепер треба 100%. Тому, такі дії були сприйняті як лобіювання чиїхось інтересів. Але АМКУ цю скаргу відхилив і заявив, що Міноборони робить так, як вважає за потрібне.

Нагадаємо, що в перший тиждень 2021 року, під час новорічних свят, в Міністерстві оборони України визначили переможців 9 тендерів з харчування для військовослужбовців. Загальна сума проведених тендерів склала 4,33 млрд грн. Такі дані видно в системі продажів «Прозорро».

Раніше повідомлялося, що прес-служба Антимонопольного комітету України повідомила, що північне територіальне відділення АМКУ відкрило справи по шести газопостачальних компаній.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу