Мінфін зупинив випуск євробондів

Поділитися:

Заява про відставку глави Національного банку України Якова Смолія було зроблено в максимально невдалий момент і шокувало бізнес. Гіршого моменту для цього оголошення не було. Про це розповів міністр фінансів на брифінгу.

Він зазначив, що після цього Україна призупинила випуск євробондів.

“Ми показуємо інвесторам, що готові зробити певну паузу, а потім далі вирішувати, що і як ми будемо робити”, – пояснив міністр.

Марченко додав, що Мінфін продовжить проводити розважливого фінансову політику і чекає такий же монетарної політики від НБУ.

Україна відклала оголошене розміщення 12-річних єврооблігацій через те, що глава НБУ Яків Смолій подав у відставку. Раніше планувалося, що Україна розмістить “довгі” 12-річні євробонди з погашенням в березні 2033 року на суму 1,75 млрд доларів. Операція була розпочата 1 липня. Спочатку орієнтир прибутковості дорівнював 7,875%, потім він був знижений до 7,625% і, нарешті, до 7,3-7,4%.

Відсутність надходження грошей від розміщення облігацій сильно ускладнить і без того складну ситуацію з виплатою восени відсотків за міжнародними кредитами України.

Експерт Дмитро Марунич написав на своїй сторінці в Фейсбуці: «За найскромнішими оцінками для фінансування витрат бюджету і обслуговування боргу гос-ву необхідно крім прівелеченних грошей МВФ та ін. МБ до 3 млрд зелених до осені. Якщо відкинути балаканину про дефолт я б побажав здоров’я і оптимізму Мінфіну, а потім і всім нам ».

Раніше ми писали, що Міністерство фінансів України за результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 23. червня 2020 року залучило до державного бюджету 6,219 млрд грн. Це більш ніж в три рази більше, ніж на аукціоні 16 червня (1 959 млрд грн).

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу