Медики поскаржилися на затримку зарплат

Поділитися:

У Львівській, Донецькій та Харківській областях медики вийшли на протести з вимогою погасити заборгованість тільки за минулий місяць. Втім, про масові затримки повідомлялося ще в квітні. Медики заявляють, що адміністрація лікарень, на відміну від персоналу, зарплати отримує.

Введений в квітні 2020 року другий етап медреформи докорінно змінив фінансування медустанов. Раніше всі лікарні отримували субвенцію з казначейства, а тепер гроші видає новий орган — Національна служба здоров’я України. Вона розраховує суми, виходячи з кількості пацієнтів і видів медичної допомоги, яку можуть запропонувати медустанови. Адміністрація лікарень повинна регулярно оновлювати та подавати ці дані. Так, тепер немає гарантій, що отримані від НСЗУ кошти спрямують на зарплати.

«Гроші не контролюються. Раніше вони йшли по субвенції через казначейство. Але тепер, як не смішно, гроші йдуть через Приватбанк. І скільки буде зроблено рахунків, як вони будуть розподілятися — все покрито мороком. Якщо колективні договору не розписували ці механізми, то немає ніякого контролю. А держава просто самоусунулася», — зазначила лікар однієї з лікарень в Дніпропетровській області.

У свою чергу в Національній службі здоров’я України підтвердили, що лікарні можуть вільно розпоряджатися коштами.

«Надавачі медичних послуг, які уклали договір з НСЗУ, є автономними, тобто, самостійними в питаннях розпорядження коштами, які вони отримують за надання медичних послуг населенню, за умови дотримання головної умови договору — надання медичних послуг в повному обсязі. НСЗУ не може втручатися і контролювати адміністративну, господарську та фінансову діяльність медичних установ, якщо така діяльність не порушує права пацієнтів, в інтересах яких медичним закладом укладено договір», — зазначили в НСЗУ.

Медик однієї з лікарень в Дніпропетровській області вважає, що єдиним шляхом добитись справедливих виплат на постійній основі є організація незалежної профспілки і прийняття колективного договору в інтересах колективу. Цей документи приймають в ході конференції, на якій ведуться дебати стосовно зарплат, премій, робочого часу або відпустки. Вона зазначила, що процес може тривати роками, проте це зможе припинити відверті зловживання з боку адміністрації.

Нагадаємо, раніше українським громадянам повідомили, як одержати компенсацію за затримку заробітної плати.

Також ми писали про те, що в Україні змінився механізм розрахунку середньої зарплати.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу