Конярство в Україні опинилося на межі зникнення

Поділитися:

14 липня 2020 міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України підписав наказ про призначення Євгена Веретюк в.о. директора ДП “Конярство України”. Є відомості, що міністр призначив Веретюк за вказівкою глави Офісу Президента.

Держпідприємство зазнає збитків і занепад, обплутане схемами власника кінного заводу “Міленіум” Костянтина Згари і власника агрохолдингу “Деметра” Геннадія Сидоренко

“Конярство України” володіє 43 тис. Га землі і 15-ма філіями, має величезний ринковий потенціал. У період з 2014 по 2019 рік поголів’я коней була збільшена з 1000 до 2500 голів. Кінний спорт розвивався, проводилися скачки. Підприємство отримувало прибуток, незважаючи на заборону торгівлі з Росією, куди раніше продавалися 70% коней. Якби коневодам вдалося домогтися скасування помилкової класифікації кінного спорту як грального бізнесу, галузь могла б процвітати і займати гідне місце на світовому ринку.

В 2019 міністром економіки Тимофій Милованов віддав підприємство Згарі і Сидоренко, які взялися укладати невигідні договори зі своїми ж структурами.

За останній рік “Конярство України” зазнало збитків на суму 250 млн. Грн. Структури Сидоренко і Згари без дозволу проводять сільськогосподарські роботи на землях підприємства, ні з ким не погоджуючи ціни на посіви. Вартість оброблюваного гектара землі для держпідприємства перевищена в рази. Майбутній урожай Сидоренко продав заздалегідь на шкоду підприємству. У Луганській області працівникам цілий рік не виплачувалася зарплата, половина земель просто не оброблялася.

Найбільше страждає від махінацій чинного керівництва профільна діяльність підприємства, тобто конярство. Кваліфікованих співробітників звільняють або змушують звільнитися, відправляють на бійню коней. Орендарям стаєнь підняли плату за добу з 100 до 300 гривень, і вони змушені забирати коней.

Проводиться політика знищення кінних заводів і конярства заради продажу землі держпідприємства.

Ситуація виглядає критичною. Для порятунку українського конярства необхідно приймати політичне рішення про розвиток галузі. Правоохоронні органи повинні розслідувати корупційні схеми, якими обплутаний ДП “Конярство України”.

Ми писали, що депутати придумали нове антирейдерське законодавство.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу