Інвестори розчарувалися в Україні

Поділитися:

Європейської бізнес асоціації ЄБА склала черговий “Індекс інвестиційної привабливості України”. Для складання індексу ЄБА опитали понад 105 керівників компаній, які є членами асоціації. У другому півріччі минулого року цей показник становив 2,95 балла.В першому півріччі цього року індекс інвестиційної привабливості України склав 2,51 балів із п’яти можливих. Цей показник є найгіршим з 2015 року.

“Це дуже поганий сигнал для держави, бо свідчить про небажання інвесторів вкладати сюди свій капітал”, – сказала виконавчий директор Європейської бізнес асоціації ЄБА.

Лише 4 відсотки опитаних фахівців вважають сприятливим поточний інвестиційний клімат в Україні, несприятливим – 62 відсотки, а решта 34 відсотки – нейтральним.

В ЄБА наголосили, що корнавірусний криза стала далеко не головним чинником ризику для інвесторів, зайнявши в списку лише сьоме місце.

Найбільше їх турбує слабка судова система, відсутність прогресу в боротьбі з корупцією і тіньова економіка в Україні. Серед інших ризиків в дослідженні названі недолік верховенства права, ротація уряду, уповільнення реформ, корупція і тиск на Національний банк України.

За останні півроку були і деякі позитивні моменти, на які звернули увагу топ-менеджери, а саме – валютна лібералізація, продовження співпраці з МВФ, зниження облікової ставки НБУ, стабільна національна валюта, а також запуск ринку землі.

Однак з огляду на актуальний розвиток більшість інвесторів не чекають поліпшення бізнес-клімату в Україні в майбутньому. 44 відсотки з них переконані, що ситуація не зміниться, а ще 41 відсоток очікує навіть погіршення інвестиційного клімату. Тільки 15 відсотків інвесторів не виключають незначного поліпшення до кінця цього року. При цьому тільки 15 відсотків опитаних вважають український ринок привабливим для нових інвесторів, а 55 відсотків вважають, що вкладення капіталу в українську економіку невигідно.

Таким чином, більшість інвесторів не планують нових інвестицій, а ті, що вже почали свої проекти мають намір вдатися до оптимізації витрат, заходів з утримання персоналу і до цифрової трансформації.

Дивіться на нашому каналі обговорення інвестиційного клімату в Україні.

Також ми писали, що за півтора року іноземні компанії вивели з України 11 мільярдів доларів.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу