Естонія просить українських заробітчан

Поділитися:

У Естонія в кінці червня завчасно дозріла полуниця, однак через відсутність сезонних працівників місцеві фермери не можуть зібрати урожай.

За словами члена правління Естонської асоціації виробників полуниці Елку Ліллеметса, прийшла спека і дозріло багато ягід. Полуниця залишилася на полях, так як місцеві аграрії не встигли її зібрати. У деяких господарствах ситуацію можна позначити, як критичної.

Разом з тим, фермери не особливо розраховують на допомогу уряду, проте з 1 липня, бізнесмени, які займаються вирощуванням ягід і фруктів можуть запросити допомогу на виплату грошей для сезонних робітників. Разом з тим, такий захід проблему не вирішить.

Варто зазначити, що через коронавируса естонські полуничні плантації виявилися без найманої робочої сили, в основному з України. Аграрії закликали уряд країни скасувати обмеження на ввезення трудових мігрантів з-за кордону. Вони кажуть, що близько 2000 тонн полуниці зійде в цьому році на 800 гектарах, але влада не хоче, щоб 1500 українців допомогли зібрати урожай.

Міністерство внутрішніх справ Естонії неоднозначно відреагувало на ці запити Тут кажуть, що в країні на основі короткостроковій або довгостроковій візи проживає близько 50 тисяч осіб. І тепер виходить, що без українців нічого не поробиш.

“Якщо нічого не змінювати, то через 10 років тут буде, умовний Таллінн, який повністю складається з громадян України”, – говорять в МВС Естонії.

Відзначимо, що в Україні масовий урожай полуниці на Заході і Півночі країни вплинув на формування ціни на полуницю. Тепер вартість різко знизилася. За оцінками експертів, на оптових ринках Києва полуниця продається по 40-50 гривень за кілограм.

Раніше ми писали, що перші партії лохини почали падати в ціні ще на початку сезону. Сьогодні лохину можна купити за 300 гривень за 1 кілограм.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу