Економісти підрахували, що українці живуть від зарплати до зарплати

Поділитися:

Експерт з питань економіки Інституту Growford Олексій Кущ розповів, що урядова програма стимулювання економіки складається виключно з відомих фактів, але не пропонує шляхи вирішення проблем.

“Найголовніше, що не побачили цілісну концепцію розвитку української економіки. Програма повинна була складатися з декількох базових частин. Перша – існуючі виклики, пов’язані з глобальною економічною кризою і механізми по амортизації цих впливів на нашу економіку. Друга – потенційно можливі ризики, які можуть виникнути через 1-2 місяці після зняття карантину. Третя частина – пояснення, як українській економіці зайняти найбільш ефективне становище в глобальних технологічних ланцюгах доданої вартості, посилити конкурентоспроможність в посткарантинній моделі світу “, – пояснює Кущ.

Такий галузевий аналіз при підготовці програми, за словами економіста, застарів. Кущ ставить в приклад успішні кластерні методи розвинених країн Європи. Кущ також акцентує увагу на створенні агентств з розвитку бізнесу і механізмів стимулювання нетрадиційного експорту.

“В Україні потрібно створити своєрідний бізнес-інкубатор для підприємців. Останні повинні вчити, як правильно вести бізнес, платити податки, юридично підтримувати, супроводжувати під час експортних операцій як на внутрішньому, так і зовнішніх ринках. Крім того, потрібно розширювати експорт. Зазвичай за кордон продаємо зерно, руду і метал. свого часу Чилі з країни, яка продавала мідь, перетворилася в країну, яка випередила Норвегію з експорту лосося на світові ринки “, – пояснює економіст.

Основною проблемою, яку потрібно вирішувати, Кущ називає не стільки створення нових робочих місць, скільки – низький рівень доходів у населення країни.

Нагадаємо, що через пандемію короновіруса середня заробітна плата найманих працівників впала відразу на 10%, що в грошовому еквіваленті дорівнює 1000 гривень. Про це заявили експерти Держстату.

Найбільше падіння заробітку очікується в сфері громадського харчування і готельного бізнесу, які практично зупинили роботу через епідемію. Середня зарплата в цих галузях зменшилася на 38% в порівнянні з березнем і склала приблизно 3500 гривень, що навіть нижче рівня мінімальної (4723 грн). Багато співробітників пішли на простий або працювали неповний день.

Раніше повідомлялося, що в Кабінеті міністрів України передбачили рівень падіння національної економіки до 8%: країна погіршує свої прогнози щодо рівня життя українців. Про це говориться в урядовій програмі стимулювання економіки, прийнятої від 28 травня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу