Депутати хочуть узаконити домогосподарок

Поділитися:

Офіційно оформити роботу по дому і догляд за родиною як трудовий стаж днями запропонували народні депутати Верховної Ради. Відомо, що на розгляд ВР внесено проект закону, згідно з яким домашня праця прирівнюється до офіційної роботи.

Відомо, що якщо законодавча ініціатива буде прийнята, українці, які займаються домашнім господарством, зможуть оформити це як професійну діяльність, платити ЄСВ та розраховувати на більш високу пенсію.

“Такий працівник зможе самостійно платити за себе єдиний соціальний внесок, і це дозволить йому в майбутньому отримувати більшу пенсію. У законопроекті вводиться поняття” безоплатна робота по догляду “. Тобто люди, які кожен день виконують неоплачувану домашню роботу, насправді важко працюють і заслуговують винагороди “, – говорять автори законопроекту.

Крім цього, прийняття закону допоможе досягти рівності на ринку праці і гендерного розриву в оплаті праці, сприятиме забезпеченню прав працівників із сімейними обов’язками і тих, хто виконує роботу по дому.

Автори законопроекту впевнені, що прийняття законопроекту дозволить легалізувати зайнятість таких людей і буде сприяти приведенню національного законодавства у відповідність до вимог Конвенції Міжнародної організації праці (МОП) №189, членом якої є Україна.

Нагадаємо, що в Мінсоцполітики закликали депутатів підтримати законопроект «Про накопичувальному пенсійному забезпеченні», який вже зареєстрований у Верховній Раді. Про це розповіли в прес-службі міністерства.

У міністерстві соціальної політики підкреслили, що даний законопроект важливо прийняти вже до кінця поточного року.

Раніше повідомлялося, що на днях у Верховній Раді народні депутати представили новий проект закону, згідно з яким серйозно зменшується комісія банків при різних операціях з банківськими картами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу