Банки можуть блокувати рахунки через кредитні борги

Поділитися:

Банк має право заблокувати поточний рахунок клієнта в разі наявності у останнього боргу по кредиту, аліменти, штрафи та інші зобов’язання які клієнт не виплатив.

Про це сьогодні, 23 жовтня, повідомляють ЗМІ з посиланням на роз’яснення Національного банку України.

Як повідомляють в НБУ, в разі арешту рахунку клієнта видають документ про законність таких дій. У документі чітко прописано, за які саме борги арештований рахунок.

На жаль, констатують в НБУ, за борги арештований може бути і рахунок з пенсією, стипендією або соцвиплатами. Взагалі, виплати цільового призначення банк заблокувати не має права.

Однак у банків відсутня техможливість відкрити окремий рахунок на цільові виплати. Тому вони зараховуються на звичайний поточний рахунок, який може бути заблокований за борги.

Що ж робити, якщо вам заблокували рахунок? У НБУ пояснюють такі кроки:

“Необхідно звернутися до органів виконавчої служби, надавши документальне підтвердження того, що ваш поточний рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат. Документи. Це може бути довідка бухгалтерії з місця роботи, навчання, соціального страхування, Пенсійного фонду тощо.

Також ви маєте право оскаржити винесене державним або приватним виконавцем постанову про арешт коштів в судовому порядку “.

Нагадаємо, ще в 2017 році виходячи з досвіду Хорватії, Міністерство юстиції України планувало застосувати електронний арешт рахунків.

Також раніше ми повідомляли про нові правила від Національного банку України, відмову в обслуговуванні і блокування рахунків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу