За що АМКУ оштрафував табачників?

Поділитися:

Юрій Терентьєв – екс-глава Антимонопольного комітету України, залишив після себе спадщину у вигляді претензій до представників тютюнової індустрії. Наскільки вони законні – вирішить суд. Однак аналітики стверджують, що штраф на 6,5 мільярда гривень – це лише привід. За цією історією можуть стояти зовсім інші зацікавлені особи.

Штраф для всіх представників міжнародних тютюнових компаній – виробників і їх торгових домів – скандальна історія для України. Також безпрецедентні “реальні причини” розслідування АМКУ.

Україна стала досить помітним гравцем міжнародного тютюнового ринку завдяки тютюновим гігантам, адже значна частина виробленої тут продукції поставляється в інші держави. Як наслідок, в Україну надходить валюта і вагоме поповнення бюджету.

Зараз же стало очевидним, що медійний тиск на суд – лише частина стратегії, покликаної загнати в кут виробників тютюнових виробів. У пресі з’являються публікації, в яких виробників сигарет, які є частиною транснаціональних корпорацій, позиціонують як корупціонерів і недобросовісний бізнес. Створюється таке враження, що на суд чиниться агресивний тиск в інтересах Антимонопольного комітету України з боку журналістів і депутатів.

Що ж відбулося насправді? Хто з політичної сили лобіює цей конфлікт? А найцікавіше, чим може обернутися цей скандал, як для табачників, так і для всієї України? На всі ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів політолог Микола Спиридонов.

«Антимонопольний комітет України ще при попередньому керівнику досить активно роздавав певні попередження, намагався штрафувати активно. Це була позиція щодо наповнення бюджету. АМКУ – він сам монополіст і йому досить просто пред’явити будь-якій компанії претензії. Є певний план з отримання штрафів. Що стосується тютюнових компаній, то велика ймовірність того, що це надуманий привід, щоб АМКУ міг оштрафувати », – говорить експерт.

Також політолог каже, що особливих монополій на ринку не відзначається, так як багато різних марок є на майданчику.

Що ж стосується політики і лобіювання, то експерт вважає, що тут швидше «головну скрипку» грають не політики, а конкуренти всередині системи.

«Різні тютюнові компанії можуть за допомогою АМКУ боротися з іншими компаніями. Однак політики теж можуть тут мати свій інтерес, тому що начебто бізнес від політики відділений, але більшість політиків мають свої бізнес-інтереси. Але взагалі, це не політичне питання, а розбірки між різними тютюновими компаніями. Але в принципі, самому АМКУ це вигідно, тому що чим більше штрафів, тим краще », – уточнив Спиридонов.

Ми не знаємо до кінця це боротьба на ринку, або вплив влади, але цікавить інше. Саме, як цей конфлікт може вплинути на всіх, зокрема, як на табачників, так і на Україну, в цілому?

«Можна припустити, що якщо для табачників ситуація в країні буде невигідною, то вони можуть піти з ринку. Хоча, якщо вони підуть з ринку, то вони не доплатять податків. Якщо говорити про бізнес-сторону, то тут можливе зменшення податкової бази. Тютюн – це високо маржинальний бізнес і до закриття навряд чи дійде », – підсумував політолог Микола Спиридонов.

В кінці можемо резюмувати, що остання інстанція і надія – суд. Він може перевернути все з ніг на голову. Але в такому випадку “табачники” отримають підстави для звернення в Міжнародний інвестиційний арбітраж: він підтвердить незаконність рішення АМКУ і зобов’яже державу Україна компенсувати втрати міжнародним тютюновим компаніям.

Нещодавно ми писали, що Антимонопольний комітет України має намір організувати аудит продажу української компанії, що займається ремонтом авіатранспорту – Мотор Січ, на предмет дотримання антимонопольного законодавства при укладанні угод.

Ми також повідомляли, що Антимонопольний комітет України покарав ТОВ «Енергетична нафтогазова компанія» (ЕНК), ТОВ «Нафтогаз-Альянс» і ТОВ «Газпостач-Черкаси» за змову з метою отримання контракту на 26 млн грн на поставку природного газу в аеропорту «Бориспіль ».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу