Як подарувати чиновнику сертифікат до платного СІЗО?

Поділитися:

Міністр юстиції Денис Малюська презентував нову послугу від свого відомства – подарункові сертифікати для використання послуг платних камер в українських слідчих ізоляторах. Як заявив міністр в своєму Facebook, при наявності такого сертифікату ув’язнений зможе потрапити в камеру з поліпшеними умовами утримання.

Як оцінювати таку реформу в контексті міжнародної практики і чи зможе комфорт чиновників в слідчому ізоляторі належним чином наповнити державний бюджет України. Про це в понеділок, 3 серпня, розповів український експерт з безпеки Ярослав Дунаєв в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, найголовніша проблема країни полягає в тому, що ніхто з висопосталвенних порушників закону до сих пір не посаджений за грати, тому окремі преференції для таких осіб можна оцінювати, як негативну складову реформи, адже було б чесніше, якби кожен ніс законодавче покарання в однакових умовах, незалежних від власних фінансових можливостей.

Більш того, в контексті своїх міжнародних зобов’язань Україна провалила всі рекомендації і вимоги ряду структур Європейського союзу.

«Це і протокол з боку міжнародної організації по боротьбі з корупцією (GRECO), це досвід того ж легендарного Лі Куан Ю з Сінгапуру та інших. Тому, якщо у нас до сих пір ніхто не посаджений навіть на стадії попереднього слідства, якщо у нас єдиний олігарх, який сидить – це Паша Лазаренко (якого свого часу заарештували американці), про що тут говорити. Я вважаю, що високопоставлені корупціонери повинні сидіти без всяких пільг, так, як і інші звичайні громадяни України», – оцінив нову реформу Мін’юсту експерт.

Іншими словами, якщо в тих же Сполучених Штатах Америки практика платних камер має право на життя, то в Україні просто не саджають чиновників для того, щоб нова законодавча реформа працювала і приносила хоч якусь користь.

«Така практика є, але там реально саджають. Наприклад, син Маргарет Тетчер сидів за звинуваченням в корупції. Здавалося б, син прем’єр міністра, але своє таки відсидів», – навів приклад різниці між Україною та іншими країнами Дунаєв.

Також варто відзначити, що незважаючи на, здавалося б, перпективну ідею Мін’юсту задіяти цю реформу задля наповнення державного бюджету України – реальних грошей така ідея принесе занадто мало.

«Тут потрібно прекрасно розуміти, що якщо ти багатий – то ти сидіти не будеш. Ти можеш в цих простолюдинів стріляти на вулицях в п’яному вигляді з пістолета і за тебе заступляться, ти можеш тиснути їх на своїй машині, вкрасти мільярд гривень, головне ж в потрібний момент поділитися, і ти все одно сидіти не будеш», – навів приклади нечуваної корупції в Україні Ярослав Дунаєв.

Більш того, фахівець звернув увагу на те, що це далеко не перша спроба української влади реформувати цю структуру.

«Вони ж ще з 2014 року говорили, що хочуть продати Лук’янівське СІЗО №13 і побудувати там якийсь центр. Потім хотіли створити приватні в’язниці, але теж не вийшло. Так що це чергова реформа «ні про що»», – сказав він.

Також експерт зробив висновок, що такі пільги з боку держави лише збільшать в країні корупцію, яка й без цього занадто номінує в українськіх державних структурах.

«Якщо у нас в країні те саме НАБУ, яке за весь цей час не передало до суду жодної кримінального виробництва з питань корупціонерів, але разом з тим отримує шалені гроші, то про яку боротьбу з корупцією можна говорити? Адже зараз навіть в самому НАБУ сидить засуджений за корупцію чиновник», – розповів про вражаючі реалії сьогоднішніх днів фахівець безпеки.

Нагадаємо, що в свою чергу в Міністерстві юстиції України відзвітували, що платні СІЗО принесли в казну України понад 300 тисяч гривень.

Повідомляється, що виручені кошти уряд використовує для модернізації інших тюрем і слідчих ізоляторів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу