Чому українським банкам нікуди вкладати валюту?

Поділитися:

Банки зараз обмежені в напрямках, куди можна вкладати валюту. Кредитувати у валюті є сенс для тих, у кого вона є. Таким чином, валюта начебто і є, а розміщувати її ніде.

За словами виконуючої обов’язки голови Національного банку України Катерини Рожкової, Центробанк просить банківські установи делікатно пояснювати клієнтам, що епоха високих ставок залишилася позаду.

Безумовно банки можуть вкладати в валютні ОВДП, в папери за межами української держави класу «ААА», однак там вкрай низька прибутковість. Наприклад, по євровнесках вкрай низька прибутковість.

Які ще є варіанти вирішення проблеми? Що повинен НБУ вжити в таких умовах? І який сенс в тому, що банки пропонують депозити під 1-3 відсотки?

Про це в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

За його словами, українським банкам валюта не потрібна, тому що кредитувати у валюті вони не можуть, і це логічно, тому що вони повинні кредитувати в гривні.

«Відповідно валюта їм не потрібна. Так, банки можуть купувати валютні ОВДП і в даний момент інших варіантів виходу з цієї ситуації немає. Менше залучати долари. Звідки у банків долари? Вони беруть депозити в цій валюті. Значить не треба брати такі депозити, знижувати ставки ще менше, і щоб їх несли в гривнях », – пояснив фахівець.

У зв’язку з цим банки пропонує валютні депозити під 1-3 відсотки. А в регуляторі закликають банківські установи м’яко пояснювати вкладникам, що історія високих ставок закінчилася.

Фурса же вважає, що Нацбанк нічого не винен робити в даних умовах.

«НБУ правильно все робить, нам долари не потрібні, в українській системі економічного кредитування. Треба залучати гривню », – уточнив він.

Раніше ми писали про те, що за січень-березень 2020 року українські банки отримали прибуток у 25,2 мільярда гривень. Частка державних банків становить 77 відсотків. При цьому «Приватбанк» в першому кварталі отримав чистими 17,3 мільярда, тобто, частка прибутку цієї установи становить 70 відсотків.

Також ми повідомляли, що місцеві українські бюджети розмістили на банківських депозитних рахунках близько 16, 5 млн гривень. При цьому уточнимо, що обсяг гривневих депозитів у банках в Україні в кінці травня за тиждень виріс на 0,4 відсотка, а обсяг гривневих коштів населення в цілому зменшився на 0,4 відсотка.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу