За меморандумом з МВФ НАБУ розв’яжуть руки

Поділитися:

Незабаром Національну антикорупційне бюро України отримає абсолютну свободу дій і зможе здійснювати просушку тих чи інших чиновників в рамках своїх розслідувань. Такі зміни були ініційовані українською владою заради домовленості з Міжнародним валютним фондом, який натомість пообіцяв Україні грошовий транш розміром в 5 мільярдів доларів.

Відзначимо, що мова йде про окремий проект меморандуму, який на своєму позачерговому засіданні затвердив Кабінет міністрів України.

Як значиться в проекті документа, тепер країна посилює слідчі повноваження державного органу шляхом впровадження додаткових механізмів розслідування (наприклад, перехоплення повідомлень, прослуховування, таємні операції, контроль за комп’ютерами та інший спектр діяльності).

«Ми будемо підтримувати інституційну та оперативну незалежність НАБУ, в тому числі шляхом процедур призначення його керівника і обмеження підстав для звільнення. Ми також збережемо виняткові повноваження НАБУ з розслідування корупційних діянь », – йдеться в положеннях постанови.

Також прописується, що тепер парламентарії не можуть шляхом голосування звільнити чинного главу НАБУ, так як орган знайде свою незалежність і автономність. Крім цього, тепер НАБУ матиме першорядну юридичну силу по відношенню до того чи іншого корупційній справі.

«Ми подбаємо, щоб НАБУ мало основну юрисдикцію щодо кримінальних справ про корупцію», – вказується в меморандумі.

Як повідомлялося раніше, в недавно затвердженому проекті меморандуму Кабміну, уряд зобов’язується продовжувати пенсійну реформу, розпочату ще в 2017 році.

Як повідомляється в тексті меморандуму – Україна взяла на себе зобов’язання перед МВФ задля отримання 5 млрд. доларів траншу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу