Якби не коронавірус, Україна відмовилася б від МВФ,- експерт

Поділитися:

Економічний експерт Тарас Козак розповів про те, що уряд Дениса Шмигаль вніс на розгляд Верховної Ради програму подальших дій, але комітети її вже розкритикували з ультиматумом – якщо через кілька днів буде представлена ​​та ж версія, то Рада відправить уряд у відставку.

«І це буде удар по Президенту. Всього за рік – це вже другий уряд Президента і це вдарить по його виборцях – мовляв, Зеленський не професіонал. Уряд Гончарука працював пів року. І пішов у відставку без видимої причини. Президент просто сказав: нам потрібно рухатися швидше. А це свідчить про нестабільність в країні », – заявив Козак.

На думку експерта, зараз в уряді багато перестановок і йде боротьба між олігархами.
«Черги з інвесторів ми не спостерігаємо, замість цього – втрачаємо в інвестиціях. 2 – 3 місяці розвитку економіки вже втрачені. Тому нам дуже важливо мати стабільні інституції. І тут все залежить від керівництва. Поки що стабільності немає – є хаотичність і метання », – розповів Тарас Козак.

На думку експерта, наша економіка зараз олігархічно.
«Якщо взяти того Шмигаля або Богуславець – то це люди з ДТЕК. Але тут можливі варіації – або ми призначаємо на ключові посади професіоналів, або це будуть люди олігархів. Важливо дотримуватися балансу. Не секрет, що у нас немає кадрів і фахівців, які не працювали б на олігархів », – зазначає Козак.

На думку експерта, зараз Арсен Аваков – один з небагатьох міністрів, який зручний особисто Зеленському.
«Аваков тримає все під контролем, не допускає бунту в країні і якихось неконтрольованих подій, має контроль над націоналістичними угрупованнями. Він відповідає за порядок в країні і його рівень цілком влаштовує Банкову. Якщо обговорювати Шмигаля, то він вкрай зручний також Банковій – тому що ручний, і виконує всі забаганки. Уряд на сьогодні у нас маріонетковий », вважає Козак.
Експерт висловив думку, що якби не епідемія і криза, уряд, швидше за все, відмовився б від співпраці з МВФ, ЄС і Міжнародним банком.

«При тому, що ми маємо професіоналів від олігархів і олігархічну економіку – самим олігархам не вигідно співпрацю з Брюсселем. У ЄС багато вимог до нашої країни – наприклад, зробити прозорими ринки, реформувати судову систему, подолати корупцію. Олігархам це не вигідно. Тому, вважаю, що якби не пандемія – уряд відмовився б від подальшої співпраці з Брюсселем », – каже Тарас Козак.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу