«Візит Зеленського в США задасть тон співпраці між Україною та МВФ» – експерт

Поділитися:

Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду у вересні транш в розмірі 700 млн доларів за програмою stand-by. Про це заявили в Офісі Президента.

Також на Банковій вважають, що пройшла «більш ніж успішна» розмова президента Володимира Зеленського з директором-розпорядником МВФ Крісталіна Георгієва, і вже анонсований візит в Україну місії МВФ восени.

«До того ж Україна виконала всі попередні умови Фонду. Ми очікуємо, що досить швидко буде отриманий новий транш від МВФ, близько 700 млн доларів. Зараз ми рухаємося за наступним сценарієм: у вересні – місія, потім відразу ж питання України виноситься на засідання ради директорів МВФ, і буквально у вересні ми отримаємо новий транш», – заявили в ОП.

Там також не виключають можливості продовження термінів дії програми, розрахованої на 18 місяців.

Подробиці теми розповів ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Давайте відразу скажемо, що фундаментально на рішення з боку Міжнародного валютного Фонду вплине візит Зеленського в США. Наразі США є ключовими акціонерами й саме американський представник в Раді директорів фактично диктує ті вимоги, які МВФ нині використовує стосовно України. Такі вимоги можна умовно розділити на технічні та політичні. Зараз Україна отримує все більше політичних умов, і ми зі свого боку начебто почали все виконувати, але поки що нічого з цього не закінчили. Тому поки що у мене виникають великі сумніви з приводу результатів цієї Місії», – сказав експерт.

Також фахівець відзначив, що візит Місії МВФ якраз за термінами збігається з розглядом бюджету на наступний рік з боку українських парламентаріїв. Може вийти так, що в разі великого дефіциту бюджету та інших негативних маркерів, МВФ також не дасть гроші Україні. І тут вже буде не важливо, наскільки країна виконала свої обіцянки в рамках домовленості з МВФ.

«Також є ще одна проблема про яку ніхто чомусь не говорить. Річ у тому, що у вересні потрібно вже буде формувати бюджет на наступний рік. І, як правило, коли Місія приїде в вересні, вони скажуть, що спочатку хочуть почекати на новий бюджет і подивитися на його якість. І якщо будуть зауваження до нового бюджету в тих же питаннях про його дефіцит, то навіть за тієї умови, що ми виконаємо всі політичні вимоги з боку МВФ – ми можемо все одно не отримати ці гроші. Проте варто нагадати, що ми очікуємо 2,7 млрд доларів від збільшення статутного капіталу МВФ. І для нас це не маленька сума. Ці гроші не є кредитом, і ми фактично «безкоштовно» отримаємо ці гроші. І ці гроші повинні надійти вже буквально найближчими днями. У нас щороку в Кабміні нові обличчя і нові міністри. І у них немає ні часу, ні грошей займатися всім цим. Зараз у нас величезний дефіцит бюджету, є безліч статей, що не профінансовані й потрібно активно шукати гроші на всі ці процеси», – сказав він.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України прокоментували майбутній візит лідера української держави в Сполучені Штати Америки. Про це повідомляє міністр відомства на своїй сторінці в Facebook.

За словами чиновника, на цю мить відомство спільно з Офісом Президента займається підготовкою відповідної поїздки президента України. На цей час він та глава Офісу президента знаходяться у Вашингтоні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу