Українські стартапи під загрозою через Зеленського

Поділитися:

Президент України Володимир Зелеснкій підписав законопроект №1210 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві”, який створює безпосередню загрозу для українських стартапів за кордоном. Про це повідомляє керівник відділу Data Science в компанії ELEKS Сергій Шельпук в своєму Facebook.

Важливо сказати, що зазначений закон був прийнятий ще в період січня місяця: тоді документ підтримала монобільшість президентської партії Володимира Зеленського, незважаючи на той факт, що частина світових бізнес асоціацій по партнерству з Україною висловилася категоричний проти затвердження такого законопроекту.

У своїй публікації фахівець зробив акцент на частині норм нового закону, які передбачають розширення прав контролюючих органів, посилення правил оподаткування, введення безпрецедентних механізмів контролю для іноземних компаній та інші аспекти з якими не зовсім згодні підприємці.

Зокрема, головний резонанс у справі набуло створення нової юридично відповідальною категорії “контрольованої іноземної компанії”. У цьому питанні резидент України має право володіння на 50% активів компанії або ж аналогічне право поширюється відразу на групу осіб і обчислюється в розмірі 10% частки, за умови, що підсумкова кількість активів все одно досягне позначки в 50%.

Як пише експерт, прийняття такого закону більше схоже не на поступки для бізнесу, а на легалізацію діяльності таких компаній, як Студія Квартал 95, яка юридично зареєстрована на Кіпрі.

Що це означає для звичайних українських компаній? Тепер вони повинні будуть надавати звітність в українську податкову, як у вітчизняному, так і в міжнародному форматі, а також платити певний податок від прибутку компанії в разі, якщо її річний обыг вищий від 2 млн. євро. При цьому платити потрібно безпосередньо в українську скарбницю, що загрожує корупцією та іншими претендентами у контексті можливих особистих вигод у взаємодії з компаніями.

Як повідомлялося раніше, українські аналітики прогнозують недоотримання коштів до державного бюджету на рівні 6 млрд доларів, які країна не зможе отримати через різке скорочення переказів грошових коштів з боку вітчизняних заробітчан.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу