«У нас немає чіткого визначення олігархів» – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський запропонував розробити закон про статус олігарха.
За словами Зеленського, розробляти новий «фундаментальний законопроект» будуть Рада національної безпеки, Офіс президента і Антимонопольний комітет. Він наголосив, що законодавча ініціатива потрібна, оскільки не можна більше допускати такого впливу олігархів на всі політичні та економічні процеси, як це було раніше.

Президент зазначив, що закон повинен визначити, як олігархи будуть перетворюватися в бізнесменів – «тому що ми підтримуємо великий бізнес і будь-який бізнес в Україні».

У березні Зеленський заявив, що санкційні рішення Ради національної безпеки і оборони спрямовані на «відновлення справедливості».

Це питання обговорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з ексзаступником голови Держкомфінпослуг України Юрієм Прозоровим.

“Вся Україна, яка склалася з 1991-го, 1992-го року – це така олігархічна, кланова, капіталістична система. В ній завше було дуже мало держави, у нас було багато перерозподілу через державний бюджет до ВВП… В нас були величезні активи: Чорноморське пароплавство, були глиноземні комбінати. Вони всі розчинилися. “Криворіжсталь” двічі успішно продана. Як кажуть експерти, треба сформулювати закон про олігархів. Тобто, хто, згідно українського законодавства, є олігархом. З точки зору економічного, юридичного та фінансового – хто такий олігарх? Він повинен мати фінасово-промислові активи, він повинен мати банк, медіа групу і групу впливу у Верховній Раді та в усіх органах влади. Тільки тоді він олігарх. Якщо він просто дуже багата людина, чи приватизував великі заводи, але немає цього комплексу – він не олігарх. Він не впливає на державу. І питання – чи може побороти їх РНБО, Антимонопольний комітет, чи податкова реформа? Ми бачимо, журнал Форбс знову став видаватися в Україні. Багато років його не було. Є перерозподіл тих же коштів, які були”, – вважає Прозоров.

Також експерт розповів, чому зараз є вибірковість у боротьбі з олігархами.

“Будь-який закон, який буде прийнято, чи зміни до закону до податкового кодексу чи про “зелену енергетику”, яка грабує країну вже багато років при усіх режимах, і ми всі платимо в платіжках, – питання в тому, хто буде суддею”, – зазначив він.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу