Стали відомі підсумки саміту «Східне партнерство»

Поділитися:

У Брюсселі завершився саміт «Східне партнерство», у якому взяли участь лідери всіх країн ЄС та п’ятьох країн-учасниць «Східного партнерства» — Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та України.

Країни Європейського Союзу та країни-учасниці «Східного партнерства» після закінчення саміту в Брюсселі ухвалили спільну декларацію.

У ході саміту президент України Володимир Зеленський закликав країни ЄС застосувати потужну санкційну політику щодо Росії в превентивних цілях. Зеленський також висловив бажання, щоб одну з головних ролей у процесі врегулювання ситуації на Донбасі зіграли Сполучені Штати.

«Ми за потужну санкційну політику до ескалації, і тоді ескалації може бути. Такі відносини, які попереджають небезпечні кроки, зможуть зупинити конфлікт на сході нашої країни, який відбувається вже вісім років», — заявив Зеленський.

У свою чергу Європейський Союз закликав Росію розрядити обстановку на кордоні з Україною.

«Ми закликаємо Росію сприяти деескалації та утриматися від будь-яких подальших агресивних актів. Євросоюз відповість на будь-яку агресію щодо України», — заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Що стосується інвестицій, то ЄС оголосив про плани інвестування в країни «Східного партнерства» понад 2 млрд євро. Ці гроші підуть на підтримку півмільйона малих та середніх підприємств, на реконструкцію доріг, боротьбу з корупцією, підтримку незалежної преси та неурядових організацій тощо.

Крім того лідери ЄС заявили, що визнають «Асоційоване тріо» (Грузія, Молдова, Україна) щодо розширення співпраці з Євросоюзом.

У тексті декларації повідомляється, що Євросоюз «визнає європейські устремління і європейський вибір» частини країн «Східного партнерства». Там додали, що «погоджуються з правом України прагнути до більшого».

«Ми підтверджуємо суверенне право кожного партнера вибирати рівень амбіцій і цілей, до яких він прагне у своїх відносинах з Європейським Союзом», — йдеться в документі.

Окрім того, там міститься офіційне визнання «Асоційованого тріо» (Грузія, Молдова, Україна) щодо розширення співпраці з Євросоюзом.

«Євросоюз бере до уваги посилену координацію між ними з питань, що становлять спільний інтерес, пов’язаних з імплементацією Угод про асоціацію та вільну торгівлю і співробітництво в межах Східного партнерства», — йдеться в документі.

За підсумками саміту, глава Єврокомісії також висловила сподівання, що місце Білорусі на зустрічах «Східного партнерства» незабаром займе демократично обраний представник.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу