«Рада створила спеціальну комісію для законотворчості на основі скарг бізнесу» – глава ТСК

Поділитися:

Верховна Рада прийняла постанову 5659 «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів».

Її підтримали 312 народних депутатів.

Основними завданнями комісії визначено підготовку і надання на розгляд Верховної Ради законодавчих ініціатив щодо захисту прав інвесторів, забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб’єктів інвестиційної діяльності незалежно від форми власності, а також ефективного інвестування в економіку України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

ТСК також повинна визначити пріоритетні напрямки вдосконалення законодавства щодо створення умов для інвестиційної діяльності; забезпечити захист прав інвесторів (бізнесу).

Серед завдань комісії: здійснення парламентського співробітництва з бізнес-асоціаціями та профільними структурами для сприяння створенню безперешкодних умов для залучення інвестицій; збір та аналіз, в межах повноважень, інформації для проведення парламентських слухань про випадки порушення прав бізнесу судовою владою, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади України, в тому числі правоохоронними органами, порушень прав інвесторів шляхом зловживань положеннями чинного законодавства.

До складу ТСК увійшли 13 народних депутатів.

Подробиці теми розповіла глава ТСК Галина Янченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Для початку потрібно уточнити, що взагалі таке Тимчасова парламентська слідча комісія і навіщо вона була створена. На початку нашої каденції – це була осінь 2019 року, наш президент виступив з промовою з приводу того, що в України має бути декілька нових пріоритетів. Одним з таких став захист і залучення інвестицій. Ми проаналізували досвід минулих парламентських каденцій і зрозуміли, що при різних прем’єр-міністрах вже були спроби створити такі комісії. Але раніше при прем’єр-міністрах цей механізм погано працював. Можливо так сталося тому, що у глав уряду завжди дуже багато роботи. Адже він один, а пріоритетів багато. Тому ми вирішили створити таку комісію при Верховній Раді. Це більш дієво, адже в цьому випадку – це колегіальний орган, де є декілька народних депутатів. І кожен з них може нести певну відповідальність. Нині ми беремо скарг з боку бізнесу і детально розбираємося з ними», – сказала вона.

Також фахівець прокоментувала питання про захист 5,5 млрд інвестицій.

«З чого складаються ці 5,5 млрд гривень? Наразі ми дійсно дуже багато часу витрачаємо, розглядаючи кожну скаргу для того, щоб розібрати питання по молекулах і зрозуміти, чому вона взагалі з’явилася. Публічно в парламенті ми розглянули вже 16 таких звернень і з них 7 проблем ми успішно вирішили. Загальна сума інвестиційних проектів у цих резонансних справах і склала 5,5 млрд гривень. Наприклад, ситуація з виробником дитячої води «Малятко». У підприємства протягом 12 років були постійні проблеми з рейдерством. Минулого року ми повністю вирішили це питання і з’ясували, хто це робив, хто цьому сприяв, і хто погано зробив свою роботу. Станом на сьогодні підприємство вже рік працює в нормальному режимі й таких прикладів у нас вже багато», – розповіла про роботу ТСК Галина Янченко.

Нагадаємо, що США вважають за необхідне доведення до суду розслідувань справ проти підозрюваних в корупції топ-чиновників України та винесення корупціонерам вироку.

Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен у відеозверненні, записаному для міжнародної конференції з питань реформ в Україні, що проходить у Вільнюсі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу