РАБ-тарифи не врятують українську енергетику

Поділитися:

За даними компанії Ernst & Young, в Європі є тільки 2 країни, де не введено стимулююче регулювання (RAB-тариф) – Україна і Білорусь. Це є причиною значної зношеності електромереж і низької якості електропостачання в Україні. Але запропонований НКРЕКУ варіант переходу на RAB-тариф суперечить успішному європейському досвіду.

Уже в 2013 році найбільш поширеним підходом до регулювання в Європі був “той, який приймає регуляторну базу активів (RAB) в якості своєї основної структури”. Близькі до України за стартовими умовами Чехія, Литва і Польща перейшли на стимулююче регулювання на початку 2000-х. Словаччина і Чорногорія – в 2007, Німеччина – в 2009 році.

Однак в Україні з цим проблеми – адже великі оператори стягували плату зі споживачів всі ці роки, в тому числі і на модернізацію електромереж. Тепер же, коли електромережі та інше обладнання зношене – великі олігархи і бізнесмени хочуть введення RAB-тарифів під приводом модернізації обладнання.

Зараз в Україні пропонують перейти на стимулюючу модель тарифоутворення. 29 квітня 2020 регулятор прийняв проект переходу на RAB-тариф. У ньому активи обленерго діляться на нові і старі. Нові з’явилися в поточному році впровадження нового регулювання, старі – раніше. На старі активи регулятор пропонує нараховувати 1% прибутковості на нові – 15%.

У той же час залишається багато нез’ясованих питань. Зокрема, куди поділися гроші споживачів, які були закладені в тариф і які платили споживачі? Також незрозуміло, чому олігархи, які володіють енергобізнесом в Україні не модернізували до сих пір енергосистему? І найголовніше, навіщо обманювати споживача, підносячи інформацію під «власним соусом». На всі ці питання спеціально для Першого Ділового телеканалу відповів політичний експерт Руслан Бізяєв.

«Гроші розпиляні. У нас в ЖКГ створені певні прокладки, на яких заробляють гроші. Тут дві складові: вартість тарифів для кінцевого споживача і корупція. Заробляють на цьому ті, хто створює ці прокладки, тобто це люди, які однозначно, близькі до влади », – каже політолог.

Як відомо, в Україні кілька олігархів, які безпосередньо займаються тарифоутворенням, зокрема всі справи крутяться в секторі енергетики. Так чому ж ці мільярдери нічого не модернізували ??

«У нас до певного моменту існував негласний договір. Тобто влада дає соціальні стандарти, а народ робить вигляд, що не бачить, як все крадуть. У певному виді ця система продовжувала діяти і після Майдану. Для олігархів, враховуючи, що вони створили таку схему, на якій потрібно заробляти гроші, модернізувати – занадто дорого і затратно. Це великі капіталовкладення і незрозуміло, коли вони відіб’ються », – говорить він.

«Ці люди благополучно з кінця 90-х років створювали цю схему, і на даний момент їм немає сенсу її змінювати, тим більше, якщо вона працює. Зараз настала криза, грошей немає, зокрема немає грошей на модернізацію всіх електромереж », – додав Бізяєв.

Разом з тим є ще й пересічні українці, яким підносять інформацію про тарифоутворення в різних контекстах. Їм розповідають про європейські ціни, меморандум з МВФ, в якому прописано, що ціни повинні бути для споживача і промисловців однакові. Навіщо це робиться? Чому не сказати правду простому населенню?

«Для того, щоб люди нічого не запідозрили, ситуацію потрібно максимально заплутати. Ми отримували по кілька платіжок і не розуміли за що ми платимо. І ось на цьому розумінні і грають. Низька фінансова грамотність нашого населення позначається в цьому питанні. На дурня не потрібен ніж », – стверджує експерт.

Але якщо говорити про європейські ціни, то тут варто згадати про зарплати людей України. Як можна вводити європейські ціни при настільки незначних зарплатах?

«Це нікого не цікавить. Потрібно продати певну ідею, і вони це роблять », – каже Бізяєв.

В цілому, на думку політолога, проблема не в РАБ-тарифах. У нашій країні домінує політика над економікою. Приймаються політичні рішення, які допомагають не зовсім хорошим людям заробляти на цьому гроші.

«Потрібно, щоб всі рішення приймалися одним центром виконавчої влади. У нас їх кілька. Це дозволяє між ними маневрувати не зовсім порядним людям », – підсумував експерт Руслан Бізяєв.

Нагадаємо, що в кінці квітня без попереднього обговорення з громадськістю та після кількох перенесень в рішеннях Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, досить таки несподівано для країни затвердила перехід RAB-тарифоутворення на електроенергію.

Також ми писали про те, що RAB-тарифи неминуче призведуть до підвищення вартості електроенергії та для населення і для підприємств. Потрібно звернути особливу увагу на інвестиційну складову, яка повинна була підтримувати інфраструктуру в належному стані. За 20 років інфраструктура фактично знищена і з введенням RABтарифу це призведе до ще більшого подорожчання послуг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу