Проект «Стіна» обходиться Україні занадто дорого

Поділитися:

Нещодавно в ЗМІ прозвучала інформація про те, що Державна прикордонна служба запропонувала Кабінету міністрів України виділити додаткові 4,5 мільярда гривень на зведення стіни на кордоні з Росією. Тобто загальна вартість проекту зростає до 6,2 мільярдів, так як на початку зведення споруди Держприкордонслужба вже витратила 1,7 мільярда.

У самому відомстві уточнили, що додаткові кошти потрібні через значне скорочення обсягу фінансування проекту.

Однак чому так дорого Україні обходиться «Стіна» і чи потрібна вона країні? На цю тему Перший Діловий телеканал поспілкувався з Ігорем Козієм – військовим експертом.

На думку фахівця, взагалі незрозуміло, чому про таке говорить Держприкордонслужба. Чому не профільний міністр це робить, чи не звертається через Верховну Раду, яка відповідає за фінанси, а потім приймає відповідні поправки до бюджету.

«Це один момент. Військові є військові. Вони повинні підкорятися чисто по військовій ієрархії. Другий момент – наскільки дешево або наскільки дорого? Щоб зрозуміти скільки коштує 1 кілометр кордону, ми повинні розуміти, що буде на цьому одному кілометрі кордону. Це просто сіточка з колючим дротом або цей кілометр обладнають тепловізорами, радіолокаційними станціями з хорошими засобами пересування. Чи будуть у прикордонників хороші біноклі та літальні апарати, які будуть в автоматичному режимі контролювати кордон “, – зазначив він.

“Перш ніж звинувачувати або підтримувати Держприкордонслужбу, ми повинні чітко розуміти, скільки реально коштує 1 кілометр кордону і що на ньому має бути”, – уточнив Ігор Козій.

На питання чи потрібний нам кордон, Козій сказав, що є кордон сухопутний, морський, в лісі, в полі, є кордон через річки, болота, гори, моря і т.п. І все це потрібно якимось чином контролювати.

Журналіст Першого Ділового телеканалу запитав у експерта, а чи потрібна нам взагалі «Стіна», на що він відповів, що нам потрібна добре обладний кордон.

Нагадаємо, що Україна відновлює пішохідний рух через кордон з Росією і Білоруссю. Також чиновники дозволили пересуватися на авто на кордоні з Білоруссю.

Так само ми писали, що з 14 червня 2020 року запустився в роботу контрольний пункт в’їзду – виїзду (КПВВ) на кордоні між Херсонською областю та Кримом.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу