Новий податок для дрібних фермерів – кому і скільки доведеться платити

Поділитися:

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламентарям прийняти за основу законопроект №3131, згідно з яким в країні введуть новий податок для власників паїв.

Закон зобов’яже кожного фермера платити по 1 500 гривень за 1 гектар землі, незалежно від того, як вони його використовують і чи використовують взагалі.

Більшість експертів сходяться на думці, що закон хочуть прийняти спеціально під відкриття ринку землі, щоб змусити людей позбавлятися від землі, утримувати яку невигідно. Наприклад, як може дрібний фермер заплатити такі гроші, якщо вона простоює вхолосту?

Багато громадських організацій опротестували цей проект закону, але в Комітеті Ради не прислухалися до їхньої думки.

З думкою експертів згоден і політолог Микола Спиридонов. У коментарі для Першого Ділового телеканалу він також сказав, що дрібних фермерів намагаються змусити продати свою землю. Тобто, вступає в силу законодавча ініціатива про ринок землі, і їм кажуть, щоб продавали за дешевою ціною землю, або будемо брати додаткові гроші за землю.

«Зараз посилюється фіскальна політика, вводять багато податків. А за Конституцією земля належить усім українцям. Виходить, що, українці самі собі повинні платити цей податок? Не можна впроваджувати цю ініціативу, тому що, цю землю будуть змушувати продавати », – говорить експерт.

Також Спиридонов сказав, що даний закон вигідний тим, хто може цю землю скуповувати, так як великі фермери такий податок платити не будуть.

«Суть в тому, що у великого бізнесу більше можливостей ухилиться від сплати податку. Навіть, якщо формально вони будуть платити податок, то все-одно у них можливостей більше, більше маржинальність, відповідно, у них більше можливостей для отримання прибутку з землі. Тому по ним цей закон вдарить не так сильно. Ну і є різні схеми, які дозволяють їм ухилитися від податку. А ось дрібні землевласники, навіть не можуть дозволити собі адвоката найняти. Їхнє становище, безумовно, гірше », – підсумував політолог Микола Спиридонов.

Раніше ми повідомляли, що Комітет з питань аграрної політики хоче створити Фонд часткового гарантування кредитів. Відповідний закон комітет рекомендує схвалити в парламенті України. Закон допоможе підтримати малі та середні об’єкти підприємництва, зокрема фермерські господарства, які обробляють до 500 гектарів.

Також ми повідомляли, що українські банки масово відмовляють у кредитах тим фермерам, у яких господарство охоплює менше від 300 гектарів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу