Депутати запропонували карати організаторів фінансових пірамід

Поділитися:

В Україні незабаром можуть почати карати організаторів фінансових пірамід. У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект.

Його авторами стали четверо депутатів – троє з франції “Слуга народу” і один з фракції “Голос”.

Як сказано в документі під № 3479, опублікованому на сайті парламенту, депутати пропонують:

– визначити поняття “фінансова піраміда”;

– встановити заборону створення, сприяння діяльності фінансових пірамід та розповсюдження реклами фінансових пірамід;

– встановити кримінальну відповідальність за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди.

При цьому політики вважають, що за створення і діяльність фінансової піраміди, поширення інформації про неї, пропозиції участі в ній або залучення (отримання) коштів і (або) іншого майна за допомогою фінансової піраміди необхідно карати її організаторів і учасників штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років. При рецидиві хитрості зможуть посадити на п’ять років.

А якщо всі перераховані вище дії будуть вчинені у великих розмірах або шляхом здійснення незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і мереж, систем електронних платежів, то відправлять за ґрати на термін від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.

Як пишуть автори законопроекту в пояснювальній записці, законодавство багатьох країн категорично забороняє спроби і саме створення фінансових пірамід під загрозою кримінальної відповідальності, а в Об’єднаних Арабських Еміратах і Китаї за створення фінансової піраміди можуть присудити смертну кару.

Нагадаємо, у вівторок, 19 травня, Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону №2698 «Про надання будівельної продукції на ринку».

Документ зокрема, передбачається привести до європейських умов надання ринок будівельної продукції, а також адаптувати чинне законодавство до їх введення.

Новий закон повинен встановити правові та організаційні засади введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку шляхом встановлення правил для вираження їх показників, пов’язаних з істотними характеристиками цієї продукції, і застосування до них знака відповідності технічним регламентам.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу