«Зростання ціни на газ — світова тенденція, а планувати витрати газу потрібно наперед», — експерт

Поділитися:

Ціни на газ в Європі виросли до свого рекордного максимуму з 2008 року. Це сталося на тлі дефіциту «блакитного палива», проте не останню роль в ситуації, що склалася зіграв і російський «Газпром».

Про це пише Financial Times, посилаючись на думки топ-менеджерів великих енергетичних компаній і аналітиків.

Відомо, що за минулий рік експорт російського газу в країни континентальної Європи знизився на 1/5, і це не дивлячись на те, що попит весь час зростав. Цьому сприяли і досить малі запаси газу європейських країн, включаючи Німеччину, і кліматичні умови, і холодна зима.

При цьому в «Газпромі» стверджують, що повністю виконують всі умови контрактів, а значить, свої довгострокові зобов’язання, і ніякі зміни на даний момент неможливі.

Експерти в Україні та Європі говорять про те, що політика «Газпрому» проста і зрозуміла: в компанії хочуть максимально збільшити прибуток в той час, коли спотові ціни на газ високі, запасів в сховищах у країн дуже мало, а на азіатському ринку попит на скраплений газ зріс до небувалих раніше показників.Тим часом багато хто стверджує, що позиція «Газпрому» тільки посилила цінову кризу, але не була його єдиною причиною.

Подробиці теми розповів експерт з енергетики Микола Осокін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Це світова тенденція. У зв’язку з тим, що відновлюються основні економіки в світі і збільшується споживання цих природних ресурсів – газу, нафти, тому ціна починає рости. Завжди на літо ціна на газ повинна падати, але тут дуже багато факторів, які співпали, і які вказують на те, що ціна буде рости, або буде залишатись доволі високою. По-перше, це зупинка на ремонти і технічне обслуговування газопроводів, по-друге, зменшення видобутку основними контрагентами, які надають газ Європі, і по-третє, одне з основних, це те, що СПГ газ, він зараз весь пішов на Азіатський ринок. Ціна газу на ринках Азії є набагато вища, ніж європейська», — пояснив експерт.

Експерт зазначив, що «Газпром» повністю виконує свої зобов’язання перед Україною. Водночас додав, що російська енергетична компанія не купує додаткові потужності через Україну, мотивуючи це тим, що транспортування газу іншими напрямками значно дешевше.

««Газпром» виконує свої зобов’язання на 100%. Тобто він законтрактував певну кількість газу, яку він повинен прокачувати на протязі місяця, він вибирає всі свої квоти, навіть якщо він не транспортує, він просто платить нам живі гроші. 40 млрд газу він повинен прокачати через територію України – він, на цей час, виконує свої зобов’язання. Але те, що намагаються додаткові наші потужності використовувати, ми виставляємо на аукціон, але Газпром їх не купує. Мотивують вони це, по-перше, тим, що транспортування газу по-іншим напрямкам, наче дешевше», — додав експерт з енергетики Микола Осокін.

Раніше ми повідомляли, що в ЄС впали ціни на газ.

Водночас, у «Нафтогазі» пояснили, чому ціни на газ не знизилися влітку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу