«Зелена» енергетика не заміщує теплову»- експерт

Поділитися:

Український енергорегулятор на засіданні 6 серпня ухвалив низку рішень для «стабілізації ситуації на ринку електроенергії». Про це повідомляє Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Зокрема, регулятор: скасував можливість подачі блокових заявок на «ринку на добу вперед» (РДН); встановив верхнє цінове обмеження на балансуючому ринку на рівні цінового обмеження на «ринку на добу вперед»; врегулював порядок купівлі гарантованим покупцем обсягів електричної енергії на внутрішньодобовому ринку (ВДР) з метою мінімізації обсягів його негативного небалансу електроенергії.

Як зазначає регулятор, такі рішення повинні стимулювати постачальників електроенергії активно брати участь в «ринку на добу вперед», оскільки встановлюють практично однаковий рівень прайскепів на всіх сегментах ринку. Ці рішення набули чинності 9 серпня 2021.

Крім того, операторам систем розподілу (ВСР) та передачі (ОСП) дали можливість бути активними учасниками різних сегментів ринків, зменшивши відсоток обов’язкової закупівлі електроенергії на «ринку на добу вперед» з метою компенсації технологічних втрат з 95% до 30%.

Подробиці теми розповів директор департаменту економіки Федерації роботодавців України Сергій Саливон в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я можу сказати, що за запасами вугілля у нас ситуація дуже погана. Минулого року ми заходили в цю зиму з запасами понад в 2,5 млн тонн вугілля і за підсумком всі ми пам’ятаємо, що у нас в країні відбувалося в період січня-лютого місяця. Тоді запаси практично вичерпалися. У лютому вони становили 300 тисяч тонн, а це два дні роботи теплових генерацій. В цьому році, за станом на серпень місяць, нам бракує близько 800 тисяч тонн вугілля. І це абсолютний мінімум за всю історію України. З урахуванням того, що в липні ми бачили ціни по 20-30 копійок, звичайно ж це стало великим ударом для теплової генерації. Вугілля в цьому році подорожчало в порівнянні з минулим роком більше, ніж в два рази. І це теж сильно вплинуло на ситуацію. Але тут є й інші питання. Наприклад, з приводу модернізації наших станцій», – сказав він.

Також фахівець відзначив, що тут варто звинувачувати не тільки монополію ринку. Адже інші учасники теж скаржаться на відсутність оборотних коштів і говорять про те, що при таких умовах складно готуватися до зими.

«Зрозуміло, що власники ДТЕК контролює три чверті всієї теплової генерації держави, але й та частина, яка йому не належить, теж скаржиться на відсутність оборотних коштів і на те, що вони не можуть створити нормальні запаси газу. І навіть більше, вони не можуть провести регламентні роботи, які зазвичай потрібні для підготовки до зими», – зазначив експерт.

Також Саливон заявив, що перевірка з боку держави нічого не дасть.

«Напевно, держава може провести перевірку, але сам факт цієї процедури не принесе Україні вугілля. Ціни на ринку були в червні й липні дуже низькі. Це правда. Хто грав на зниження? Тут звичайно є питання. Може це і ДТЕК. Коли держава знаходиться частково в умовах зовнішнього управління. Чи може вона щось вирішувати, попри те, що пишуть посли? Напевно ні. Ось тому ми як і раніше платимо найбільші гроші за «зелену енергетику» в Європі. А це в підсумку викликає дисбаланс. Я думаю, що в цій ситуації у тих, хто зіграв роль в поточному стані нашого ринку, була лише одна мета – заробити більше грошей. Треба розуміти, що сама по собі «зелена енергетика» ніяк не заміщає теплову. Якраз навпаки, це балансуюча енергетика. Якщо навесні баланс можна ще було утримувати гідроелектростанціями, то зараз цю роль відіграють лише теплові електростанції. В цілому я думаю, що конкретної стратегії проти держави в цьому питанні не було. Всі просто хотіли набити собі кишені», – резюмував фахівець.

Нагадаємо, що в «Укренерго» говорять про те, що за попередню добу кількість вугілля, яке зберігається на складах українських ТЕС, скоротилося відразу на 36,4%. При цьому за перший тиждень серпня запасів стало менше всього на 2,7%. Про це повідомили в пресслужбі компанії.

Також в «Укренерго» відзначають, що виробництво на ТЕС в порівнянні з минулим тижнем скорочено – 760 млн кВт ∙ год проти 822 млн кВт ∙ год. У процентному співвідношенні це менше на 9,3%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу