Захищати інформацію тепер будуть по-європейськи

Поділитися:

Верховна Рада України затвердила законопроект “Про внесення змін до закону” Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах” з метою інтегрувати вимоги законодавства Європейського Союзу в українські закони. Таку законодавчу ініціативу підтримала монобольшість парламентарів в особі 269 нардепів.

Відзначимо, що мова йде про закон №2043, прийнятий в другому читанні Ради. У документі йдеться про зміни в частині підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам щодо захисту інформації.

У законі прописується, що тепер дані обмеженого доступу дозволено обробляти в системах без застосування комплексної системи захисту інформації.

У той же час, це положення не стосується особливих службових даних, державних таємниць та інших документів із закритих реєстрів.

Важливо сказати, що на полях Європи прийнято регламентувати норми, що стосуються забезпечення інформаційної кібербезпеки, загальноприйнятою системою стандартів ISMS – Information Security Management System, що розшифровується, як “система управління інформаційною безпекою”.

Також в цьому відношенні законодавчу роль мають директиви №1148 “Nis-Directive” і Директива 2002/58 /ЄС.

Кібербезпека – ключ до цифрової економіки. Останнім часом жертвами хакерів все частіше стають не тільки великі корпорації, а й підприємства малого і середнього бізнесу.

Понад 60 відсотків компаній в Україні стикаються з проблемою кібершантажа, фішингових атак, зломів особистих пристроїв, і витоку даних. З них 40 відсотків мали справу з розкраданням активів і фіктивними витратами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу