«Втрата можливості продавати ОВДП може обернутися абсолютною катастрофою» – експерт

Поділитися:

Ставки зростають, проте попит падає. Серед підсумків останніх аукціонів з продажу ОВДП можна помітити стабільний тренд на втрату інтересу до купівлі облігацій державної позики з боку Міністерства фінансів України.

Зокрема, Мінфін в ході аукціонів 17 листопада розмістив облігації внутрішньої державної позики майже на 373,9 млн гривень і 75,9 млн доларів. А саме, Мінфін розмістив ОВДП на 298,590 млн гривень з терміном обігу 343 дні під 10,5% річних і на 75,315 млн гривень з терміном обігу 1 078 днів під 11,1% річних. У доларах папери розміщені на 75,945 млн доларів з терміном обігу 442 дні під 3,77% річних.

За підсумками аукціонів до державного бюджету було залучено 2 508,898 млн гривень.

Далі, вже в ході аукціонів 24 листопада Мінфін розмістив облігації внутрішньої державної позики на 16,8 млрд гривень включаючи папери на 157,7 млн ​​євро. Міністерство розмістило ОВДП в євро на 157,718 млн євро під 2,45% річних. Папери в гривні мають строки звернення від 140 днів до 1 274 днів і прибутковість від 10% річних до 11,7% річних відповідно. Всього до держбюджету було залучено 16 768,242 млн гривень.

Чому змінюються фінансові тренди? Подробиці теми розповіли український економіст Олексій Кущ і старший фінансовий аналітик групи ICU в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

На тлі відсутності підтримки з боку Міжнародного валютного фонду внутрішні запозичення держави – один з основних джерел фінансування. У зв’язку з цим, зміна та втрата актуальності ринку ОВДП може стати значним ударом для української економіки та вітчизняного державного бюджету.

Як прокоментував Тарас Котович, на цей час – це дійсно одне з ключових джерел грошових надходжень до бюджету.

«Повна втрата можливості залучати гроші з внутрішнього ринку облігацій державної позики звичайно ж може обернутися повною катастрофою», – сказав експерт.

На його думку, країна повинна залучати ці гроші, однак на поточний момент в неї немає можливості забезпечити бюджет тими обсягами коштів, яких вона потребує для покриття дефіциту.

«Тобто, позичати банки можуть, небанківські установи знайти трохи грошей також можуть, але дати бюджету ще 100-150 млрд гривень до кінця 2020 року – просто нереально», – вважає Котович.

При цьому раніше в Національному банку України говорили про актуальність виходу на вторинний ринок ОВДП. Фахівець вважає, що в теорії такий варіант звичайно ж можливий і Нацбанк дійсно міг би купувати на вторинному ринку ОВДП, але швидше за все очікуваного результату це б не дало.

«Був би дисбаланс на ринку і щось хороше з цього навряд чи б вийшло», – вважає він.

Своєю чергою український економіст Олексій Кущ вважає, що для такої країни, як Україна, зовнішні запозичення не завжди призводять до збільшення курсових ризиків.

«Ми не можемо надрукувати долари або євро для того, щоб розплатитися з кредиторами, тому такі країни, як Україна, найчастіше проводять політику заміщення зовнішніх боргів внутрішніми. Тому в принципі розвиток внутрішнього ринку запозичень – це правильний напрямок, який дозволяє частково перемикатися між зовнішніми джерелами капіталу на внутрішні джерела», – зазначив Кущ.

Нагадаємо, що за прогнозами світових експертів, незабаром рівень всесвітнього боргу може досягти 20 трильйонів доларів.

Вказується, що таке значення в процентному співвідношенні складає 265% світового продукту. Разом з тим фахівці не бачать реальної загрози для створення боргової кризи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу