«Владі варто дослухатися до Кабміну і Міненерго в плані енергетики, а не до ЄС» – експерт

Поділитися:

Глава делегації ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що Україна порушує зобов’язання перед Євросоюзом і Німеччиною, не передбачивши в проєкті бюджету кошти на енергоефективні заходи.

Про це Маасікас сказав під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством, пише «Європейська правда» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Нам складно зрозуміти, що в проєкті бюджету на 2021 рік Україна не передбачила коштів на енергоефективність. Але там є 3 млрд грн. на підтримку вугільних компаній. Це суперечить заяві на підтримку «зеленої» угоди й не відповідає зобов’язанням України перед ЄС і Німеччиною щодо спільного фінансування енергоефективності», – сказав європейський дипломат.

Водночас він висловив сподівання, що під час обговорення проєкту закону про держбюджет на 2021 рік у Верховній Раді «український вклад буде окреслено».

«Я переконаний, що вже на саміті Україна-ЄС 1 жовтня сторони офіційно підтвердять зацікавленість у «зеленій» угоді», – додав Маасікас.

Дмитро Марунич, енергетичний експерт, каже про це так:

«Мені здається, зараз треба думати не про це абсолютно. Оскільки в державі Україна ситуація в енергетичному секторі складна, треба нею займатися. Також і в вуглепромі – зниження видобутку держшахтами, є проблеми і з виплатою зарплат. Я поділяю занепокоєння європейських товаришів, але варто поставити під сумнів нашу солідарність з Європоюівнювати із внутрішніми проблемами. Тож я вважаю, що важливо зараз прислухатися до Міненерго».

Що стосується судового позову щодо «зеленої» енергетики – як каже Дмитро Марунич, заяву до Конституційного суду подали 47 депутатів. Треба сказати, що вони не проти відновлювальної енергетики, в них просто інша позиція щодо «зеленої» енергії – це перше. На думку експерта, позиція міністерства енергетики складна, зараз є питання по держгарантії тощо. Це проблемна схема, там зав’язані всі, включаючи й кінцевого споживача.

«У нас багато постраждалих в цій історії, багато боргів накопичилося. Ось про це треба говорити. Щодо питань з «Енергоатомом» – замість допомоги компаніям, міністерство критикує їх», – нагадує Марунич.

Може йтися про те, що будуть діяти попередні ставки «зелених тарифів». Зміна законів — небезпечна гра. Га думку експерта, спочатку варто було б дочекатися рішення Конституційного суду. Доведеться приймати якийсь меморандум. Постраждати може вся держава та всі споживачі. Наприклад, в інших країнах влада ретроспективно змінила тарифи — іспанський шлях є яскравим прикладом.

«Якщо мова йде про ГП (гарантованого покупця), то він електричну енергію не виробляє. Але тут питання пріоритетів. Чому ГП повинен продавати й отримувати маржу, а сам «Енергоатом» не може цього робити? Вже були аукціони, там компанія може за конкурентною ціною продавати. Я не розумію, чому гарантувати покупцеві давати такі права? Краще дати виробникові», — каже експерт.

Тут, на думку пана Марунича, важливо не допустити диспропорцій в ситуації на енергоринку в принципі.

Більше цікавого стосовно «зеленої» енергетики в Україні Дмитро Марунич розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу