«Влада маніпулює, переконуючи населення, що країна не обійдеться без кредиту МВФ» – експерт

Поділитися:

Міністр фінансів України Сергій Марченко виключив можливість дефолту в Україні. Марченко навів приклад Аргентини, яка вже 9-й раз оголошує дефолт.

“Як ви думаєте, чи можна 9 раз обманювати своїх сусідів? Це нормальна практика? Я вважаю, що навіть один раз, якщо ви так зробите, в наступний раз вам просто двері не відкриють, скажуть: шановні товариші, які хочуть запозичити“, – сказав Марченко.

За його словами, дефолт – це не та практика, яку можна запозичити.

“Ось не можна цього робити. Це не практика, яку взагалі варто копіювати та про це навіть говорити, говорити, що це прекрасні ініціативи! Коли про це говорять шановні народні депутати, то у мене волосся стає дибки. Думаю: гаразд, це можна зробити раз, а потім забудьте про все інше років на 5. Ви ніхто не довіряє“, – зазначив міністр у своєму повідомленні.

Чи справді потрібні Україні гроші з боку МВФ для того, щоб уникнути дефолту? Або ж це маніпуляції з боку уряду? Про це розповів банківський експерт Олексій Кущ в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

На поточний момент Україна у своїх фінансових розрахунках все ж розраховує на грошовий транш з боку Міжнародного валютного фонду. Відзначимо, що на цей час співпраця з МВФ відкриває для України аналогічні кредити з боку Світового банку та інших міжнародних організацій.

За словами фахівця, кредит з боку МВФ – це в першу чергу технічне кредитування, яке в даному кейсі здійснюється на користь України.

«Це питання більше про ідеологію і механізми відносин наших політичних еліт із Заходом. Тому природно, що якщо подивитися на саму суму цього кредиту, то він є для України не надто принциповим. У нас зараз є досить великі валютні резерви, тому в принципі в разі пошуку додаткових джерел, ми цілком могли б обійтися без кредиту МВФ», – вважає експерт.

При цьому на цей час ходять чутки про затримку обіцяних траншей з боку МВФ і відповідні наслідки для вітчизняної економіки. Однак на думку експерта, тут не варто надто сильно переоцінювати кошти із боку МВФ і зростання інвестиційної привабливості для тієї чи іншої економіки.

Адже в цьому й полягає головна маніпуляція української влади, яка постійно запевнює, що без кредиту з боку МВФ для України будуть погіршуватися її кредитні рейтинги та інвестори не захочуть вкладати гроші в бізнес.

«Тут настільки очевидна невідповідність цієї тези до істини, що з цим навіть важко сперечатися. Найбільший приплив інвестицій в Україну спостерігався якраз-таки тоді, коли сама Україна не співпрацювала з МВФ. Це було від початку нульових і до 2008 року», – заявив фахівець, вказуючи, що зараз Україна навпаки в цьому відношенні знаходиться фактично на рівні африканських країн.

Іншими словами, якщо раніше Україна приваблювала близько 10 млрд доларів іноземних інвестицій, то зараз країна приваблює лише по 2-3 млрд доларів. Тому суть питання не стосується конкретно співпраці з МВФ.

«Співпраця з МВФ навпаки є своєрідним дзвоником прокаженого в очах інвесторів. Адже це головна ознака того, що країна інфікована кризою, тому краще не мати з нею ніяких спільних справ. Тому сигнал про те, що Україна припиняє співпрацю з МВФ буде сприйматися з боку інвесторів позитивно. Те ж саме можна сказати  про наші кредитні рейтинги», – вважає фахівець.

Він підкреслив, що зараз співпраця з Фондом важлива лише фінансовим спекулянтам, які заробляють на невигідному кредитуванні.

При цьому з боку МВФ до самої України поки що більша частина вимог знаходиться в стадії доповнення, тому тут складно говорити про те, що саме повинна виконати Україна.

«Це можна сказати і про ринок землі, і про вимогу до великої приватизації, модернізації системи корпоративного управління. В принципі, більшість так званих «індикаторів» для МВФ з боку України розписані на тривалий термін. При цьому для отримання вересневого траншу умови були досить прості. Потрібно було виконати всього лише один пункт за програмою співпраці – це прийняття програми реструктуризації проблемних кредитів, які знаходяться в портфелі державних банків. Тобто технічних перешкод для отримання траншу немає. Однак тут також варто відзначити вимогу фонду щодо боротьби з корупцією, адже якщо він вважатиме, що Україна порушує цю вимогу або недостатньо протидіє, то тоді виконання будь-яких технічних індикаторів буде безглуздим», – заявив Кущ.

Також банківський експерт заявив, що зараз у багатьох країн через пандемію зростає дефіцит бюджету у два або три рази. Адже країна використовує гроші як компенсатор для того, щоб ліквідувати проблеми, які настали через кризу.

«У цьому відношенні народні депутати у своєму інтелектуальному дискурсі знаходяться в якомусь позаминулому столітті, тому що розмови про дефіцит бюджету були актуальними 5 або 10 років тому. А на сьогоднішній день головна проблема України полягає в тому, що ми просто не виконуємо той дефіцит, який намальований на папері. Тому що у нас у 2020 році бюджет був намальований на рівні 8% ВВП, а в реальності він склав лише 30-40 млрд гривень, а це значно менше. Основна проблема української економіки – це не те, що у нас є великий дефіцит бюджету або відсутні джерела доходу, а то, що сам бюджет не виконується за видатками», – резюмував фахівець, прогнозуючи, що в цьому році рівень невідповідності витрат буде коливатися на рівні 10-15%.

Раніше Міжнародний валютний фонд опублікував повну версію Листа про наміри та Меморандуму про економічну та фінансову політику в рамках програми «Stand-by», частиною якої з недавніх пір стала Україна.

У положеннях підтверджується, що країна отримає від МВФ кредит розміром в 5 млрд доларів з 18-місячним терміном виплати. Документ був укладений між МВФ, українським Кабінетом міністрів і Національним банкою України на найближчі 2020-2021 роки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу