«Відкриття ринку газу не буде у прямому розумінні» – експерт

Поділитися:

Уже з липня влада анонсує відкриття ринку газу для населення.  З 1 липня 2020 року в НАК “Нафтогаз України” чекають на остаточне відкриття газового ринку для населення і на конкуренцію на ньому незалежних постачальників, також скасовуються спецобов’язки «Нафтогазу» щодо постачання газу газзбутам.

У «Нафтогазі» стверджують: ринок газу для населення може запрацювати, якщо виконати дві умови: дозволити громадянам змінювати постачальника незалежно від наявності боргів і заборонити облгазам відключати споживача протягом року після переходу.

Запланована з 1 липня 2020 року лібералізація ринку природного газу для побутових споживачів перемістить у центр клієнта замість постачальника, переконаний головний операційний директор – виконавчий директор із трансформації групи “Нафтогаз” Отто Ватерландер.

“Українець як клієнт має бути в центрі ринку. Не він має оббивати пороги газзбутів і регулятора, щоб розірвати або підписати договір, а навпаки – його поштова скринька має ломитися від акційних листів про найкращі умови, додаткові опції та знижки”, – пояснив Ватерландер.

Топ-менеджер “Нафтогазу” нагадав, що український ринок газу суттєво змінився за останні шість років: доступ до газотранспортної системи (ГТС) демонополізовано, десятки українських та іноземних трейдерів імпортують газ із Європи, сотні постачальників конкурують цінами та сервісом за українського клієнта.

“Але все це – в секторі промисловості та бізнесу. Тим часом українські домогосподарства досі закріплені за регіональними постачальниками. Через декілька суперечливих норм у правилах постачання газу українцям вкрай складно реалізувати своє право самостійно змінювати постачальника”, – зазначив він.

Заступник голови біржового комітету Української енергетичної біржі Інна Щербина вважає, що ринок потрібно створювати і відкривати. Адже мова про це йде з 2015 року, а на НАК «Нафтогаз України» були покладені тимчасові спецобов’язки (ПСО) для постачання газу для побутових споживачів. Проте скасування ПСО неодноразово відкладалось.

«Зараз маємо ситуацію, коли «Нафтогаз» ніби то й не монополіст, але він є монопольним покупцем у держави, і вже потім продає газ газовим організаціям. Готовність відкрити ринок газу вже є – ціна ринкова і для населення це потрібно. Проте питання полягає не в тому, хто буде постачати газ населенню, а в тому – хто отримає доступ до ресурсів, щоб мати змогу це робити», – каже Щербина.

За розрахунками експерта, минулого року 15,4 млрд. кубів газу припало саме на ПСО, з яких 8 мільярдів було спожите населенням.

Газовий експерт Марія Яковлєва теж вважає «Нафтогаз» 100% монополістом у постачанні газу населенню.

«монополіст і влада почувають себе дуже комфортно у парі. А розмови про ринок – це просто балачки. Наразі в Україні монополія, а щоб відкрити ринок – його треба створити. Ринок буде тоді, коли всі учасники ринку мають доступ до нього. А в нас Кабмін ввів монополію. Якщо взяти джерело для того ж ринку – компанію «Укргазвидобування» – то знову ж таки його контролює «Нафтогаз». Влада і минула і сьогоднішня не здатна відстояти свої законні права і нема політичної волі. Влада залишає все в тому вигляді, в якому є», – розказує експерт

За словами Яковлєвої, введення спеціальних цін на газ (ПСО) обмежило споживачів, які отримують субсидії, на вільному ринку газу. А скасування цих цін призведе до збільшення кількості отримувачів субсидії.

Зараз населення купує газ тільки у «Нафтогазу», на який покладено ПСО.

«Вся нормативна база по субсидіях виписана для монополіста, а хтось інший з отримувачами субсидій працювати не може. Тому не буде відкриття ринку в нормальному розуміння цього поняття », – зазначила експерт.

Вона пояснила: після запуску ринку газу держава тимчасово ввело зобов’язання продавати газ побутовим споживачам за спеціальною ціною, тому що звичайні люди не могли оплатити ринкові ціни. І за цей час їй необхідно було  провести масштабні програми з енергозбереження і енергомодернізації, щоб люди перестали бути заручниками у себе вдома, провести реформи. За п’ять років влада підняла ціни і ввела ПСО. Якщо зняти сьогодні ПСО – це призведе до зростання ціни на газ для потреб населення, збільшення кількості отримувачів субсидій, збільшення витрат держбюджету на субсидії, збільшення запозичень.

Експерт уточнила, що ринок ПСО становить 15 млрд. кубічних метрів на рік, що становить 50% від загального ринку природного газу в Україні. На її думку, сегмент побутових споживачів на ринку природного газу вважається найбільш привабливим.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу