«Від торгівельної війни з ОРДЛО виграв Курченко», – польський журналіст Міхал Потоцький

Поділитися:

Непідконтрольні уряду окремі райони Донецької та Луганської областей вже декілька років перебувають в умовах економічної блокади. Нині стали обговорювати можливе її зняття.

Восени голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай виступив за зупинку економічної блокади окупованих територій Донбасу. Він вважає, що економічні зв’язки з ОРДЛО допомогли б поповнити український бюджет.

“Ми щорічно втрачаємо близько двох мільярдів гривень. Скільки ми за ці роки втратили? Припустимо, 8 мільярдів гривень. Скільки б доріг ми могли зробити? Наприклад, 5 мільярдів гривень коштує будівництво обласної лікарні”, – пояснив він.

Подробиці теми розповів польський журналіст і за сумісництвом співавтор книги «Чорне золото. Вугілля з ОРДЛО» Міхал Потоцький в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

На цю мить від блокади Донбасу Україна втратила мінімум 1,5% внутрішнього валового продукту.

«Я розумію аргументи й прихильників, і противників блокади. Противники мають рацію, коли кажуть про фінансові втрати України, а також, коли говорять про те, що на окупованих територіях також живуть прихильники України, які, напевно, хотіли б купувати в місцевих крамницях українські продукти. Але я також розумію і прихильників цієї блокади, які говорять, що це не дуже коректно з моральної точки зору та з політичної точки зору – торгувати з тими людьми, які брали участь в обстрілі українських позицій», – сказав експерт, вказуючи, що через це оцінка даної блокади дуже неоднозначна.

За його словами, остаточне рішення в цьому питанні все ж повинні приймати українські політики. Зокрема про те, чи знімати взагалі цю блокаду.

«Тут дуже складно сказати, що тут біле, а що чорне. Оскільки в тому, і в тому варіанті є свої плюси та мінуси», – вважає фахівець.

На цю мить на території так званих ДНР І ЛНР залишаються майже всі українські шахти, які займаються видобутком антрациту для ТЕЦ. Нині ці підприємства в принципі змушені продавати цей ресурс тільки Росії. В середньому, це 36 доларів за одну тонну, що звичайно ж занадто маленька ціна в аналогії з іншими ринковими цінами. При цьому для України вугілля коштує набагато дорожче – вище 80 доларів за одну тонну. Відомо, що ресурс потрапляє на територію країни незаконно, тому і така ціна.

«Наразі – все це чистий бізнес. Крім того, що в ньому є Курченко, який займається транзитом цього вугілля з Донецька і Луганська до Росії, потім з ним знаходять контакт дуже багато невеликих підприємств. Тут дуже багато маленьких компаній, які вже налагодили зв’язок з Курченко і вже купують через нього вугілля. Я займаюся цією тематикою з 2017 року, і я щороку відкриваю для себе нові польські компанії, які займаються цим бізнесом – імпортом антрациту. Частина з цих компаній належить до Польщі, а частина зареєстрована на українських підприємців в тій же Польщі», – розповів письменник.

Він підкреслив, що від економічної війни з ОРДЛО найбільше виграв “біглий” український олігарх Сергій Курченко, якого негласно називають “вугільним королем” Донбасу. На цей час найбільше прибутку значитися за компанією «Центр ефективних логістичних рішень», яка нібито відповідає за залізничні перевезення на території. Також чимало грошей заробила компанія Курченко «Газ-Альянс», яка відповідає за митне оформлення.

«На цей час Україна купує вугілля фактично за тією ж ціною, що й інші країни, крім Росії. Тут різниця в вартість також залежить від конкретного контракту і від конкретного шляху постачання. Тому тут складно виділити точну ціну вугілля. Але це звичайно ж набагато більша вартість, ніж в цілому компанії-посередники платять за це вугілля на місцях. Ця ціна перевищує 80 доларів за тонну, а за деякими контрактами, це навіть більше, ніж 100 доларів за тонну. Свого часу частина компаній на Донбасі, в тому числі й ті, якими володіє Курченко, навмисно відмовилася від варіанту зняття блокади Донбасу, адже мова йде про великий заробіток», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що раніше український уряд затвердив концепцію економічного розвитку Донецької та Луганської областей.

Зокрема, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що ці території вимагають додаткових стимулів, які створять привабливий майданчик для залучення інвестицій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу