«Великий бізнес вже почав застосовувати нові норми продажу алкоголю» — експерт

Поділитися:

З 1 жовтня в Україні починають діяти нові правила продажу алкоголю. Зокрема, продавців зобов’язали вказувати в чеках штрих-коди марки акцизного податку реалізованих спиртних напоїв — цього вимагають норми наказу Міністерства фінансів №329.

Нововведення прописувалися як інструмент для боротьби з тіньовим ринком алкоголю. За оцінками експертів, в Україні і так близько половини ринку алкогольної продукції перебуває в тіні саме через надмірне оподаткування.

Крім того, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, в якому пропонується дозволити продаж спиртного і сигарет тільки в спеціалізованих магазинах. На поточний момент документ знаходиться на розгляді у парламентського Комітету.

Подробиці теми розповіла глава ради громадської організації «Інститут податкових реформ» Олена Хотенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Великі компанії вже почали з 1 жовтня використовувати цю систему, і застосовують ці штрих-коди, сканування, і вже виконують відповідні зміни. Але їх невелика кількість. Зараз очікується, що поступово будуть переходити на цю систему інші продавці. Відповідна норма на сьогоднішній день не розповсюджується на всіх, так як є такі реєстратори розрахункових операцій, перелік яких був затвердженим, і в них немає поки що відповідних програмних функцій забезпечення», — зазначила експерт.

Глава ради громадської організації «Інститут податкових реформ» вважає, що метою таких нововведень є виведення алкоголю з «тіньового сектору». За її словами, обсяги продажу такої продукції в легальному секторі станом на сьогодні зменшились більш ніж на 50%.

«На сьогоднішній день вже більше ніж на 50% зменшились обсяги продажу такої продукції в легальному секторі, тобто вони вже пішли в «тінь». Саме для того, щоб не здійснювати додаткові силові заходи регулювання державою саме і є ця норма закону, яка має без втручання податкового органу, саме завдяки електронним механізмам вирішувати ці питання», — зазначила експерт.

Раніше ми повідомляли, що на українців очікують нові мінімальні ціни на алкоголь.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу