В Україні зростає кількість контрабандних цигарок

Поділитися:

Частка контрафактних цигарок на українському ринку б’є рекорди останнього десятиліття. Про це повідомляє телеканал «Перший Діловий».

Кількість нелегальних тютюнових виробів до листопада минулого року зросла на 2,3 процентних пункти порівняно з показниками серпня – до 20,4% з 17-ти. При цьому переважна більшість нелегального ринку склав вироблений в Україні контрафакт і продукція для д’юті фрі. Виробники сигарет занепокоєні такими показниками. Нелегальний ринок відібрав п’яту частину всього тютюнового ринку України, завдаючи збитків як легальним виробникам, так і бюджету країни. Державна скарбниця через це недоотримала 15 з половиною мільярдів гривень податків.

Попередні підсумки аналітичних досліджень тютюнового ринку свідчать – частка нелегальних цигарок в Україні за останні п’ять років збільшилася з 1% у 2016 році до 12,8% у лютому 2021 року, 15,0% – у травні та понад 18% у серпні, досягнувши рекордних за десятиліття 20,4% у листопаді минулого року. Легальний тютюновий бізнес робить все можливе в рамках своєї компетенції, щоб змінити ситуацію, у тому числі проводить інформаційні кампанії про шкоду нелегального обігу тютюнових виробів для бізнесу, суспільства та країни загалом.

Експерти зазначають, що протягом кількох років існувала державна стратегія боротьби з нелегальним ринком тютюнових виробів, але вона, на жаль, так і залишилася декларацією намірів. Минулого року депутати зареєстрували документ про кримінальну відповідальність за контрабанду тютюнових виробів у великих розмірах, але він поки що так і залишився законопроектом. Наприкінці року Національна поліція провела серію рейдів із закриття точок продажу нелегальних цигарок, але вони відкривалися на тому ж місці через тиждень.

Нагадаємо, в Україні законопроект під номером 5600 помітно посилив правила для тютюнової сфери.

Також ми писали, що українців чекають нові ціни на алкоголь і сигарети.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу