В Україні почали підраховувати землю

Поділитися:

У Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру заявили, що через механізм безкоштовної приватизації за роки незалежності приватною власністю незаконно стало близько 5 млн гектарів українських земель.

Відомо, що з 2001 року, коли була введена безкоштовна приватизація, почався “грабіж” землі в Україні, а в 2002-му також забрали повноваження у громад розпоряджатися землею і передали це право райдержадміністраціям.

“Фактично з 2001-2002 років у нас утворилися чиновницькі клани, які, використовуючи свій адмінресурс, сформували величезні латифундії в приватній власності, але не підмораторні форми, а придумали хороші формулювання і вийшли на апогей цього формулювання вже з 2010-2011 років – так звані землі особистого селянського господарства. Це непідмораторна форма – купуй, продавай, іноземцю відчужувати. І так вийшли на режим “дерибану”, який вимірюється (площами) європейських країн на території нашої держави “, – заявив глава Держгеокадастра.

Слід зазначити, що зараз йде робота над електронним реєстром українських земель, і в наступному році оприлюднять дані про незаконне заволодіння.

“Ми покажемо всіх у всій красі – реєстрація, коли отримували, коли були на посаді, на кого оформляли з членів своєї сім’ї, покажемо 5-місячних дітей, на яких вони це оформляли, кумів, братів, сватів. А найголовніше – ми покажемо сітки сформованих латифундій в приватній власності, які вимірюються сотнями тисяч гектарів “- зазначає чиновник.

Нагадаємо, що в 2021 році Держгеокадастр збирається кілька оновити поточний перелік земельних ділянок і перевірити, яка земля все ще не внесена до відповідного списку кадастру. Зокрема, зараз майже 40% земель Міністерства оборони як раз таки не перебувають в даному списку, як повідомляє прес-служба відомства.

Раніше повідомлялося, що працівники Держгеокадастру виявили 55 порушень земельного законодавства, що затягнуло на суму штрафу в 3,7 млн ​​гривень. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Вказується, що відповідні перевірки відомство реалізувало в період з 21 по 25 вересня поточного року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу