“В Україні достатньо антикорупційних органів, які можуть спитати у Дмитра Вовка: “Звідки гроші?” – експерт

Поділитися:

Наприкінці минулого тижня детективи НАБУ розповіли, що начебто співробітники компанії ДТЕК написали власноруч формулу “Роттердам+” та відіслали її чиновникам НКРЕКП, і при цьому, у бюро зазначають, що електронне листування є серед доказів, зібраних слідчими. Начебто чиновники знали, що ціна, яку створює формула, економічно необґрунтована, і, мовляв, колишній голова комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк усвідомлював, що таке ціноутворення може бути вигідним лише для компанії ДТЕК.

Нині відомо, що  Вовк вже практично жертва переслідувань з боку НАБУ, як він сам себе називає. Нині він разом із дружиною та дітьми переїхав до Брюсселя, і сталося це 1,5 роки тому. Якщо чиновник, справді корумпований, і жив не на одну зарплату, то чому його не затримали раніше тут в Україні? А якщо він не корумпований, то яким чином утримує власну родину у такій недешевій країні?

Про це у прямому ефірі Першого ділового телеканалу говорили журналіст видання “Новое время” Іван Верстюк та правозахисник, голова ГО “Захист інвесторів” Денис Шинкаренко.

“Це дуже правильне питання, яким повинні зацікавитися правоохоронні органи та НАБУ. Адже, якщо держчиновник живе не по доходах, то треба поцікавитися, звідки вони в нього. Можливо, він у формулі “Роттердам+” виписав якісь свої інтереси?

Я вважаю, що у нас в Україні достатньо антикорупційних організацій, які повинні спитати  у Дмитра Вовка: “Звідки гроші?” – зазначив Денис Шинкаренко.

За словами Вовка, з нього зняті усі звинувачення і він, начебто, отримав оригінали постанови про закриття справ проти нього у зв’язку із відсутністю складу злочину та неможливістю довести провину Вовка. Тобто, розвалилася резонансна справа і українські юристи знову відзначилися гаслом: “Затримай гучно, а відпускай тихо”.

“Ми, як правозахисники, активісти, часто проводимо акції протесту біля НАБУ і інших державних органів, привертаючи увагу до проблем, які турбують суспільство. Відносно Дмитра Вовка є багато публікацій, які говорять про його діяльність. Суспільство обурене в тому, що чиновники, котрі повинні робити життя українців кращим, чомусь створюють краще життя тільки для себе. Тому дійсно проводиться масштабна компанія, де журналісти пишуть статті, розкриваючи схеми уряду. Суспільство має право контролювати роботу у державних органах влади” – говорить Шинкаренко.

За словами Івана Верстюка, рейтинги В. Зеленського  достатньо стрімко падають, так само як і падають рейтинги “Слуги народу”, і рівень довіри суспільства до президента та парламенту знижується.

“Тому ми вже бачимо, що очікування на ефективну антикорупційну боротьбу не справдилися, люди розчаровуються в тому, що таке “Слуга народу”. Але одна справа – популярність у суспільстві. Але точно можна сказати, що впала популярність Зеленського серед міжнародної спільноти. У ЄС та США змінили думку про Зеленського. Бачачи, що йде відкат антикорупційної реформи, за кордоном Зеленський вже втратив свій кредит довіри. Звичайно, для українського суспільства боротьба з корупцією – це один з тих маркерів, на які звертають увагу. Тому, звичайно, є всі причини  для українців, щоб бути невдоволеними роботою Офісу президента” – резюмував Іван Верстюк.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу