Українців позбавлять конституційних прав через борги по комуналці

Поділитися:

До Верховної Ради внесено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати за житлово-комунальні послуги». Мета прийняття проекту – вирішення проблеми погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, що утворилася станом на 1 жовтня 2020 року.

Таким чином депутати хочуть змінити закони «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію», «Про судовий збір» та «Про виконавче провадження».

Ось деякі зміни:

  • Заборгованість споживачів за послуги ЖКГ на 1 жовтня 2020 підлягає обов’язковій реструктуризації терміном до 60 місяців.
  • Споживачі, які протягом одного місяця не уклали договір про реструктуризацію заборгованості і не платять поточних платежів, отримують судові позови від постачальників послуг.
  • Заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг прирівнюється до боргів по аліментах. Плату за комуналку можуть примусово вираховувати з заробітної плати, як це роблять з аліментами. При цьому можуть забрати майно, якщо є борги за комуналку.

Як і в разі боргів по аліментах, при наявності заборгованості за послуги ЖКГ боржнику заборонять виїжджати за кордон, користуватися зброєю, користуватися власним автомобілем.

Також, виконавчій службі дали повноваження штрафувати неплатників: якщо у особи борги за комуналку набігли за рік – штраф 20% від суми. За 2 роки – 30% від суми боргу, за 3 роки – 50%.

Нагадаємо, що до Верховної Ради за авторством трьох «Слуг народу» внесений законопроект 3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг».

Раніше повідомлялося, що за підсумками 2019 року в водойми України було викинуто 5 708 тонн фосфатів. Лише комунальні підприємства внесли свою лепту на 5 354 тонн. За даними Державного агентства водних ресурсів на другому місці забруднювачів значиться промисловість – 319,5 тонн.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу