Економічні експерти країни заявляють, що за час карантину громадяни України стали більше купувати картоплю і хліб.
«Українські ціни на сьогодні на продукти харчування, на такі, як молоко, м’ясо, яйця, м’ясо птиці і м’ясо великої рогатої худоби трохи вище, ніж у європейців. Тому об’єктивно скорочується ринок, він фізично зменшується, тому що в країні падає річне споживання м’яса на душу населення. А обсяги споживання хліба і картоплі зростає “- пояснюють фахівці.
За словами економістів, в зв’язку з пандемією в Україні на початку року різко впав попит на м’ясо і молоко, і деякі підприємства громадського харчування просто пішли з ринку, і автоматично почали падати ціни на ці продукти харчування.
Крім цього, одночасно зі зниженням купівельної спроможності українців зростає інфляція і ціни на продукти. Так, при інфляції приблизно 4% ціна на м’ясо і молоко в Україні зросла на 3% за рік.
“В цілому, то, що відбувається з падінням виробництва м’яса, молока, яєць в Україні це наслідок падіння купівельної спроможності населення”, – відзначають економісти.
Нагадаємо, що Держстат оприлюднив середні ціни на основні сільськогосподарські продукти сезону 2020 року.
Відомо, що зернові і зернобобові культури продавали по 4,3 тисячі гривень за тонну. Ціна на насіння олійних культур склала 9,3 тисячі гривень за тонну. Картоплю продавали по 5,9 тисячі гривень за тонну, овочеві культури – по 11 тисяч гривень за тонну. Вартість плодів і ягід склала 12,8 тисячі гривень за тонну.
Раніше повідомлялося, що за результатами досліджень маркетингової компанії CBR, українці найчастіше купують в інтернеті одяг.
«Найчастіше купують одяг. Таких українців майже 47%. Побутову техніку та електроніку в Мережі вибирають 46% людей. Трохи менше купують парфумерію і косметику – близько 37% опитаних », – йдеться в повідомленні компанії.