Українці ризикують житлом через борги по комуналці

Поділитися:

Уряд України побоюється, що платіжна дисципліна населення погіршиться через пандемію коронавируса.

Сумніви посилилися після внесення змін, якими було тимчасово пом’якшено відповідальність за несплату комунальних платежів. Хоча в документі не було слів “за послуги ЖКГ можна не платити”, багато українців трактували нововведення саме так.

Насправді на період дії карантину та протягом 30 днів після його відміни заборонялося стягнення штрафів і припинення надання комунальних послуг.

За даними Державного комітету статистики, в кінці березня загальна заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг становила рекордні 66 млрд грн. З цієї суми, 27,5 млрд гривень споживачі повинні за поставку і розподіл газу, на другому місці борги по електроенергії – 5700 млн гривень.

При цьому, за інформацією Держкомстату, протягом поточного опалювального сезону і після введення карантину платіжна дисципліна населення була на несподівано високому рівні.

“За січень-квітень 2020 споживачі в цілому по Україні розрахувалися за всі житлово-комунальні послуги, включаючи газ і електроенергію, на 99,7%”, – говорить заступник міністра розвитку громад і територій Наталія Хоцянівська.

Голова центрального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко зазначає, що в законі “Про виконавче провадження” є обмеження: квартиру можна забрати і продати на аукціоні тільки в двох випадках. Перший – якщо у боржника є інше житло. Другий – якщо сума боргу перевищує 20 мінімальних зарплат – більше 94 тис грн.

Борг вважають за попередні три роки, тому для арешту єдиної квартири в середньому щомісяця потрібно накопичувати 2,6 тис грн заборгованості. В інших випадках ніхто не має права позбавляти житла”, – пояснює Міненко.

Нагадаємо, що за квітень 2020 року в Києві рівень оплати за житлово-комунальні послуги склав понад 86 відсотків. Це на 6 відсотків більше, ніж в березні. Про це розповів мер Києва Віталій Кличко.

За його словами багато киян і керівники підприємств прислухалися до заклику КМДА і погасили борги за комунальні послуги. Так, за квітень рівень оплати за житлово-комунальні послуги склав понад 86 відсотків, що на 6 відсотків більше, ніж в березні.

Раніше повідомлялося, що з квітня кияни отримають рахунки на оплату житлово-комунальних послуг з новим платежем. У ньому окремим рядком буде виведена вартість обслуговування лічильників на тепло і гарячу воду.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу