Україна стала більш активно експортувати вітчизняний фундук на світові ринки, однак на практиці це приносить лише збитки українським виробникам. Про це повідомляє президент ВГО “Українська горіхова асоціація”.
За словами фахівця, з недавніх пір турецькі торговці проявили активний інтерес до купівлі українського фундука. Схема дуже проста, торговці купують в Україні товар дешевше, а продають його набагато дорожче на інших ринках.
Також існує проблема з перекупниками. Коли торговці купують фундук в Україні, завозять його за кордон, а потім знову привозять в країну під виглядом імпортного товару. Природно, що і ціна на горіх також змінюється не на користь українського споживача.
“Неважко здогадатися, чому відразу виник такий інтерес до купівлі нашого фундука. Купив тут (в Україні) за низькою ціною фундук в шкаралупі, експортував до Туреччини (адже поруч) і продав назад в Україну, але вже з хорошою маржинальністю!“, – сказав експерт.
Так, в середньому країна щороку купує не менше однієї тисячі тонн фундука – за 2019 рік було +1289 тонн за ціною в 5,48 долара/кг).
Нагадаємо, що Україна активно співпрацює з Францією відносно експорту фруктів, ягід і горіхів. За перше півріччя поточного року країна продала продукції на 12,2 млн доларів.
Також Україна веде активний експорт фруктів і горіхів в такі країни, як Польща, Німеччина, Туреччина.