Українські суди завалені земельними позовами

Поділитися:

Ще до прийняття Закону про ринок землі було зрозуміло, що термін дії більшості договорів оренди,  які були укладені у 2010-2011 роках,  спливає в 2020-2021 роках. Тож нині більшість орендарів почали поновлювати ці договори.

Але стикнулися з тим, що далеко не всі орендодавці готові поновити оренду, бо вважають, що тепер ціна землі є набагато вищою. Через це вони відмовляються від  продовження оренди.
Як наслідок – нині українські суди просто завалені земельними спорами.

Як вважає Дмитро Навроцький, керуючий партнер Адвокатського Об’єднання Sensum, Українське законодавство на боці орендодавців. Якщо орендар розриває договір достроково, орендна плата йому не повертається. А тенденція до розірвання договорів  тільки збільшиться. Тож аграрії стикнулись з втратою і грошей, і землі.

Адвокат радить починати продовження договору оренди завчасно, за рік-два до закінчення терміну оренди. за цей час можна домовитися і про зміну умов оренди.

Між тим, чимало підприємств вже почали аудит договорів щодо можливості їх розірвання.
На жаль, далеко не всі агрокомпанії готові купити землі, які обробляють. Оренда набагато вигідніша.

І хоча в Україні існують програми з підтримки агарного бізнесу (кредити чи дотації), все це наразі нівелюється через фінансову кризу, викликану короновірусом. “А це може вдарити по
агропідприємствах, що викличе хвилю банкрутства”, – сказав Навроцький в ефірі AgroFM.

До слова, в Україні вже зареєстрований законопроект щодо передачі деякої категорії земельних спорів до Господарського суду. Тож аграрії ще в 2021 році можуть стикнутися з неочікуваним збільшенням витрат не лише за оренду землі, а й на юридичні витрати, щоб вирішувати спірні питання.

До речі, Комітет з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради розробив законопроекту № 3205-2 “Про Фонді часткового гарантування кредитів в сільському господарстві”, який передбачає більш легкий доступ аграріїв до кредитування з боку банків.  Дрібним аграріям буде легше отримати кредит в банку, а держава допоможе відшкодувати частину позики.

Але все ж відкритим залишається питання, хто буде володіти землями після прийняття закону про відкритий ринок.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу