Українська влада не виходить на контакт з китайськими інвесторами «Мотор Січі»

Поділитися:

Китайські інвестори ПАТ “Мотор Січ” розцінюють поведінку української влади, як спробу експропріацій їх інвестицій. З часу подачі претензій китайською стороною і пропозиції почати переговори пройшло вже 1,5 місяці, проте робоча група досі не створена, а Україна вже впритул підійшла до перспективи заплатити $ 3,5 млрд. Штрафу в судовому арбітражі.

“Дивно, але українська влада поки не зробила абсолютно нічого, щоб уникнути міжнародного арбітражного суду по” Мотор Січі “. Китайські інвестори запропонували доарбітражне врегулювання ще 4 серпня, подавши претензію до Мін’юсту, але обговорення проблеми по суті так і не розпочато! Ні ОП, ні Кабмін, ні РНБО, ні СБУ, ні АМКУ, ніхто з профільних міністерств не спромігся зайнятися питанням, яке може обійтися українським платникам податків в три з половиною мільярда доларів США! “, – каже економічний експерт Олександр Охріменко.

Охріменко вважає, що українська влада не виявляє ані найменшого інтересу до переговорів з китайськими інвесторами “Мотор Січі”. Але подібна політика абсолютно не допомагає зняти питання конструктивним чином.

“Раз робоча група не створена, переговорний процес не зрушив з місця. І попереду все виразніше маячить судовий процес, який обійдеться Україні в $ 3,5 млрд. І завдасть практично некомпенсовані збитки залишкам нашого інвестиційного іміджу”, – говорить експерт.

Відомо, що в міжнародному арбітражі представляти інтереси “Мотор Січі” одна з найбільших і респектабельних юридичних фірм з США.

“Це ще більше підвищує шанси китайських інвесторів на перемогу в суді і робить практично невідворотною сплату багатомільярдного штрафу, якщо справа дійде до міжнародного арбітражу. При цьому участь американських юристів начисто розвіює міфи про те, що все в США люто опираються китайським інвестиціям в” Мотор Січ “. Американці прагматичні у всьому, і нам треба брати з них приклад”, – переконаний Охріменко.

Нагадаємо, що в повідомленні, яке написали уряду України в китайській компанії Skyrizon, йдеться про міжнародний арбітраж. Такий крок китайська компанія готова зробити через те, що уде 4 роки не може керувати своїм активом – компанією «Мотор Січ» в Україні. Відомо, що 50% акцій компанії китайці купили ще в 2016-му.

Раніше повідомлялося, що не так давно китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation заявила України про можливе інвестиційному арбітражі через дії органів України, які унеможливлюють здійснення нею контролю над АТ «Мотор Січ“. Компанія заявляє, що цим Україна порушує свої міжнародні зобов’язання щодо двосторонньої українсько-китайської угоди.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу