Україна заявила про шантаж з боку «Газпрому»

Поділитися:

Російський «Газпром» цього тижня, попри значне відновлення попиту на природний газ в Європі, не забронював додаткові потужності через Україну на щомісячному аукціоні.

Загалом, в липні у Європу буде поставлено на 2 млрд кубометрів менше.

Оператор ГТС України розцінює це як шантаж з боку «Газпрому».

Згідно з інформацією, поставки російського газу через Ямал також знижені. Зазначається, що з 6 по 10 липня «Газпром» закриє на технічне обслуговування газопровід «Ямал-Європа». Крім того, з 13 по 22 липня припинить поставки по «Північному потоку».

Попри ремонтні роботи на північних трубопровідних маршрутах до Європи, «Газпром» не скористався додатковими потужностями, запропонованими Україною.

На думку аналітиків, внаслідок таких дій «Газпром» може ще більше підняти ціни на газ в Європі та скористатися перевагами найвищих цін за останні 13 років.

Інші аналітики кажуть, що скорочення поставок газу створене для того, аби Європа визнала, що споживачі газу на континенті потребують запуску скандального газопроводу «Північний потік-2».

««Газпром» фактично говорить ЄС: «Дайте нам зелене світло для «Північного потоку-2» , і ми відправимо вам весь газ, який вам потрібен», –зазначив провідний європейський газовий аналітик.

Виконавчий директор оператора ГТС України зазначив, що «Газпром» прагне підняти ціни на газ в Європі ще вище, навмисно відмовляючись від поставок.

«Я вважаю, що таким чином Кремль посилає чіткий сигнал: Марно чекати збільшення обсягів поставок газу без введення в експлуатацію« Північного потоку-2», – сказав він.

Раніше ми повідомляли, що у зв’язку з тим, що «‎Газпром»‎ на липень відмовився від бронювання додаткових газотранспортних потужностей через Україну спотова ціна газу в Європі подолала планку в 400 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Водночас, оператор ГТС розповів про обсяги імпорту газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу