«Україна заробить на зерні більше грошей, ніж в минулому році» – експерт

Поділитися:

Найближчим часом конкуренція агрологістики на території України може посилитися. Минулого тижня представники державної китайської компанії заявили про інтерес в будівництві зернового термінала річковою потужністю в 5 млн тонн в акваторії порту «Південний». Це еквівалентно 10% експорту української кукурудзи та пшениці.

Яка наразі ситуація з зерном в Україні, перспективи має держава з огляду на поточний врожай? Про це розповів президент Української зернової асоціації Микола Горбачов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Нещодавно в Організації Об’єднаних Націй зробили гучну заяву щодо катастрофи врожаю пшениці на полях України.

При цьому коли країна зверталася до організації для того, щоб остання приділила більше уваги тим подіям, які відбуваютсья на сході України, то отримувала у відповідь лише тези про невелику тривогу  у зв’язку з такою ситуацією. А вже коли на території держави став різко падати урожай, тут тоді організація вирішила приділити увагу Україні, оскільки вона, як країна, вважається найбільшим гравцем з експорту зернових у світі.

За прогнозами ООН, очікується, що в Україні урожай впаде на 5 млн тонн. При це раніше українські експерти прогнозували більш оптимістичні показники в цьому відношенні. Зараз ситуація абсолютна зворотна. Залишається питанням, яких реальних цифр в цьому році все-таки очікувати Україні та чи варто взагалі чекати обіцяного продовольчої кризи?

За словами фахівця, зараз в Україні немає проблем ні з урожаєм пшениці, ні з урожаєм кукурудзи.

«У минулому сезоні у нас був рекордний урожай у 28 млн тонн. Це був рекорд за весь час незалежності. В цьому році, думаю, що виростимо 25 млн тонн. Але якість пшениці буде значно краща. І можу вам точно сказати, що ніякої проблеми в контексті продовольчої безпеки – немає. Україна нічого не загрожує. Річ у тому, що ми всередині споживаємо близько 4 млн тонн пшениці для продовольчих потреби та близько 3 мільйонів тонн для фуражних потреб. В сумі – це 7 млн ​​тонн. А в цьому році ми з вами виростили за останніми даними понад 25 млн тонн. Тобто, ніякої кризи не відбувається, і ми в цьому році зможемо експортувати пшениці на рівні 17,5 млн тонн без збитків та небезпеки», – сказав експерт.

Більш того, він заявив, що в цьому році в Україні дуже сильно постраждала кукурудза, що було обумовлено незвично теплою зимою в Україні.

«У цьому році ми очікуємо врожай кукурудзи на рівні 33-34 млн тонн. Її тільки почали косити. Скошено зараз близько 5-6%. Поки що прогнози не сильно оптимістичні, але разом з тим торік ми виростили 35 млн тонн кукурудзи. Я не думаю, що для кукурудзи різниця в обсягах настільки істотна. Якщо ж взяти в грошах, то ціна на кукурудзу і ціна на пшеницю зараз вже більше, ніж на 40 доларів до тонни. А це вже вище в порівнянні з вереснем 2019 року. Тому в сумарному вираженні Україна, як країна, отримає від експорту зерна не менше грошей, ніж це було в минулому сезоні», – резюмував фахівець.

Раніше в ООН заявили, що ситуація у світі, яка склалася через пандемію коронавірусної інфекції по всій земній кулі може привести до голоду «біблійних масштабів».

Нова пандемія найбільш сильно вдарить по країнам, що розвиваються, оскільки їх системи охорони здоров’я можуть не впоратися з ситуацією, що склалася в результаті пандемії, а економічна катастрофа призведе до величезного навантаження на ресурси.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу