Україна запустила ринок «зелених» облігацій

Поділитися:

Відсьогодні в Україні запрацював ринок так званих «зелених» облігацій. Набув чинності закон «Про ринки капіталу і організовані товарні ринки» в редакції закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів», який вводить «зелені» облігації та відповідні правила для учасників ринку. Вони стануть окремим підвидом цінних паперів.

Відтак, корпоративні емітенти (юридичні особи приватного права – компанії, корпорації, банки та фінустанови), а також міжнародні фінансові організації зможуть емітувати «зелені» облігації.

Зокрема, документ вводить поняття «зелені» облігації та проєкти екологічного спрямування (конкретні напрямки, куди підуть гроші, залучені від емісії облігацій). Також встановлює коло емітентів таких облігацій (окреслює правовий режим для тих, хто реалізує чи фінансує проєкти екоспрямування). Прописані норми розкриття інформації емітентами, механізми звітності, а також використання надходжень, залучені від інвесторів на фінансування чи рефінансування витрат екопроєктів.

Нагадаємо, що вже восени 2021 року в Україні мають з’явитися єврооблігації, які допоможуть сплатити борги перед виробниками «зеленої» енергії. Такі плани одночасно розкрили Міністерство енергетики та НЕК «Укренерго».

Раніше повідомлялося, що «ГарПок» нарощує покупку «зеленої» електроенергії. У цифрах закупівлі виглядають так: 2,281 млн МВт-год, що на 143 тисячі МВт-год перевищує показник за 1 квартал 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу