Україна винна МВФ 40 мільярдів доларів

Поділитися:

Міністерство фінансів України очікує отримання першого траншу від Міжнародного валютного фонду вже в кінці травня. Він може скласти 1,9 мільярда доларів.

Всього в цьому році фінансування від Фонду може скласти 3,5 мільярда доларів.

Новий кредит буде спрямований в першу чергу на підтримку держбюджету. За словами голови українського представництва МВФ Іванни Владковой Голлар, підтримка надається щоб допомогти уряду України справлятися з шоком, викликаним COVID-19.

Слідом за ним традиційно відкриваються двері для фінансування з боку інших зарубіжних структур. Перш за все мова йде про кредит Світового Банку, розмір якого, як кажуть чиновники, може скласти мільярд доларів.

Крім цього Європарламент планує виділити Україні кредит на 1,2 мільярда євро на боротьбу з економічними наслідками пандемії коронавируса.

Разом з тим в МВФ дали зрозуміти, що фонд не переглядатиме для України свої вимоги в частині відтермінування платежів за прикладом свого квітневого рішення для 25 країн.

Станом на кінець березня, державний і гарантований державою борг дорівнював 80,38 мільярдів доларів або 45% від ВВП.

При цьому велика частина цієї суми складають зовнішні запозичення – 40,3 мільярдів доларів, а зобов’язання щодо внутрішнього боргу – 30,5 мільярдів доларів. Ще 9,5 мільярда доларів держава гарантує за кредитами третім особам.

Згідно з положеннями держбюджету, в нинішньому році платежі за держборгом заплановані в сумі 450 мільярді гривень.

На сьогоднішній день Україна вже повернула 112 мільярдів, в у другому кварталі повинна виплатити 50,55 мільярдів гривень за зовнішніми боргами і 91,21 мільярдів гривень за внутрішніми.

Зокрема, в кінці травня очікуються виплата в розмірі мільярда доларів за євробондами, які Україна випустила під гарантії США. Цей платіж не страшний для України, так як на валютних рахунках Мінфіну є необхідний обсяг коштів.

Разом з тим пік виплат припадає на третій квартал, коли Україна повинна буде повернути внутрішнім кредиторам 73,3 мільярдів гривень і 94,5 мільярда гривень – зовнішнім.

Нагадаємо, за даними Мінфіну обсяг державного та гарантованого державою боргу України за березень 2020 року знизився на три мільярди доларів – до 80,38 мільярда доларів.

На даний час сукупні боргові зобов’язання держави становлять 70,87 мільярда доларів, ще 9,51 мільярда доларів держава гарантує по кредитах третім особам.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу