Україна відстає від сусідів по видобутку газу в Чорному морі

Поділитися:

Фахівці “Нафтогаз України” і Центру досліджень енергетики спільно написали статтю з приводу розробки газових родовищ України в Чорному морі. Так, за словами експертів, для досягнення результатів в подібному проекті потрібні спрощені умови, а також бажання Кабміну і міністерств реалізувати програму розробки.

Так, у випадку з Україною питання безпеки розвідки і видобутку дійсно вкрай серйозний, роль держави зростає. Адже іншого більш-менш ефективного інструменту забезпечення нагляду над безпекою, ніж військові судна країн – членів НАТО, які постійно наглядали б за регіоном проведення робіт, немає.

«Серед країн Чорноморського басейну Україна зараз пасе задніх по розвідці і видобутку газу на шельфі. Наздогнати сусідів буде вельми непросто. Необхідна концентрація на цьому напрямку наявних в галузі ресурсів держави. Необхідна реалізація Кабінетом міністрів і Верховною Радою України розумною і зваженої політики через надання спеціального статусу розвідці і буріння на шельфі. Необхідно фокусування МЗС і Міноборони на реалізації шляхів мінімізації політичних ризиків. Тоді на початок видобутку на шельфі можна було б вийти вже через 2,5-3 роки. Є шанси почати промисловий видобуток вже через 5-5,5 років. Наблизившись до тих результатів, яких уже досягли Румунія, Туреччина, Болгарія. І які з гордістю буде анонсувати президент України, так само, як Ердоган », – пишуть автори статті.

Нагадаємо, що в Росії збираються ретельно контролювати питання видобутку вуглеводнів в акваторії Чорного моря у Кримських берегів. Про це повідомляють російські парламентарії в Державній думі.

Зокрема, країна не збирається дозволяти Україні добувати ресурс на вище означених територіях.

Раніше повідомлялося, що компанія ТОВ «Нафтогазгеорозвідка», що належить DTEK OIL AND GAS B.V. Ріната Ахметова перемогла в аукціоні на отримання спеціального дозволу на користування надрами – Будищанській-Чутівської площі терміном на 20 років за 650 млн гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу