Україна щороку витрачає 5 млрд доларів на закупівлю палива в інших країнах

Поділитися:

За даними експертів “Разумков Центру”, щорічно Україна закуповує паливо у інших країн на загальну суму $ 5 млрд. Так, частка імпортного палива в національній економіці понад 70%.

«Український ринок нафтопродуктів сильно залежить від імпортного палива. Понад 70% палива завозиться з-за кордону. І щороку Україна перераховує в економіки інших держав більше $ 5 млрд, що, безумовно, впливає на стабільність курсу національної валюти. Найбільші партнери, в яких наша країна закуповує паливо, це – Білорусь (38,2% поставок), Російська Федерація (35,3% поставок) і Литва (15,1% поставок) », – розповів експерт.

Відомо, що найбільшим попитом користується дизельне паливо, так як вся сільськогосподарська техніка працює на ньому. Однак, українське виробництво покриває попит лише на 25%.

Нагадаємо, що після двотижневої стабільності в вартості бензину в Україні, ціни на паливо знову «полізли» вгору. Економісти впевнені, що в роздріб бензин почне поступово в середньому зростати на 1 грн / л.

«Зараз через профіцит пропозиції маржа між дрібним оптом і роздробом мінімальна, тому трейдери використовують кожну можливість для зростання цін. Але так як ринок профіцитний, то ціни в роздробі підвищуються повільно. У вересні підуть дорожчі оптові поставки, і темпи зростання роздрібних цін прискоряться »- стверджують експерти.

Раніше повідомлялося, що український уряд знову запровадив спеціальні мита на зріджений газ, дизельне паливо і вугілля з Російської Федерації.

У постанові №719 сказано, що 4-процентні мита введені на важкі дистилятори, які імпортуються з РФ по трубопроводу. На газ введені мита, в розмірі 3 відсотків, а на вугілля – 65 відсотків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу