«Україна наростила свій експорт завдяки зовнішній кон’юнктурі ринку» – експерт

Поділитися:

За результатами першого півріччя 2021 український експорт в країни ЄС зріс на 43,9%, в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, і склав $11,87 млрд. Про це йдеться на сайті Державної служби статистики.

Таким чином, частка експорту в ЄС в структурі українського експорту склала 39,7%.

Найбільше українські товари експортувалися в Польщу ($2,3 млрд), Італію ($1,5 млрд), Німеччину ($1,2 млрд) і Нідерланди ($1 млрд).

При цьому, Польща залишається другим ринком за розміром українського експорту, поступаючись лише Китаю ($4,2 млрд). У топ-5 ключових зовнішніх ринків України також входять Туреччина ($1,8 млрд), Росія ($1,5 млрд) і вже згадувана Італія.

Одночасно імпорт товарів з ЄС в Україну виріс на 26,3% і склав $ 12,96 млрд (частка в структурі українського імпорту – 41,5%).

Загалом український експорт в першому півріччі поточного року виріс на 30,7%, склавши $29,9 млрд. Водночас імпорт в Україну зріс на 28%, склавши $ 31,2 млрд.

Подробиці теми розповіла український адвокат Ірина Плискань в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді, якщо аналізувати інфографіку з боку Міністерства економіки України, яку публікують за результатами кожного року, то звичайно ж у нас минулого року спостерігався спад по експорт, але якщо порівнювати це з даними за 2018-2019 рік, то тоді експорт збільшився на 8 і 11% відповідно. Звісно ж в порівнянні з цим новий показник є для країни істотним, адже він перевищує майже в два рази досягнення минулих років», – зазначила вона.

Також експерт прокоментувала довгостроковість таких результатів.

«Якщо аналізувати ті обставини, які зараз спостерігаються в світі, то такі обсяги експорту – це результат швидше зовнішніх факторів. Тут елементарна кон’юнктура ринку, яка полягає в співвідношенні попиту та пропозиції. Якщо в якихось країнах чогось не вистачає, а у нас цього досить, то звичайно ми збільшуємо свій експорт. Наприклад, в Китаї зараз відновлюють сільське господарство, зокрема, вирощування свиней. Адже через грип свого часу кількість худоби значно скоротилося. Відповідно Китаю потрібно дуже багато зерна для того, щоб відновити цю галузь і, таким чином, у нас йде збільшення експорту цього продукту. Ось, як приклад, один зовнішній фактор. Також варто враховувати, що минулого року в деяких європейських країнах був поганий урожай, і як наслідок, там теж не вистачало певних продуктів. Звичайно ж хотілося б сказати, що такий результат – це наслідок хорошої роботи держави Україна і кожного окремого бізнесу, але це більше ситуативне явище на яке людський фактор не вплинув. Тому складно сказати, чи буде такий же хороший результат у нас в наступному році», – резюмувала адвокат.

Нагадаємо, що Фонд державного майна України офіційно скасував аукціон з продажу АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). Про це повідомляє пресслужба відомства.

Важливо сказати, що сам аукціон був спочатку запланований на 31 серпня. Причина скасування – недостатня кількість учасників.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу