«Україна може переробляти 1 млн тонн титанової сировини» – експерт

Поділитися:

Віце-прем’єр-міністр та міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський пропонує розширювати сферу використання титану у різних сферах та підвищувати якість його обробки.

Про це він сказав під час наради на тему «Україна 2030 — новий титановий лідер світової індустрії».

«Я переконаний, якщо алюміній – це метал 20 століття, то металом 21 століття має стати титан. Зараз є тенденція розширення сфери застосування виробів з титану, який використовується в різних модифікаціях та видах в самій різноманітній продукції», – підкреслив Уруський.

Він також зазначив, що Україна має суттєві поклади титану. За деякими оцінками до 900 млн тонн різних руд. Саме тому потрібно ставити питання про підвищення якості їх обробки та створення доданої вартості.

За словами урядовця, це буде не легкий шлях, який потребуватиме інвестицій та фінансової допомоги, в першу чергу, західних партнерів.

Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталій Немилостивий наголосив, що одним з локомотивів розвитку економіки і промисловості може стати галузь видобутку, обробки і виготовлення виробів з титану. Він переконаний, якщо буде державна підтримка та галузь розвиватиметься – це стимулюватиме вкладати інвестиції партнерів з США, Великої Британії, Канади, Франції та інших країн.

Під час наради співзасновник Українського Інституту майбутнього Анатолій Амелін презентував розроблений проєкт розбудови титанової індустрії України до 2030 року, де продемонстрував три можливі сценарії розвитку подій в галузі.

Також в рамках заходу було констатовано, що попри те, що щороку в країні виробляється до одного мільйонну тонн титановмісних концентратів, основний обсяг яких не переробляється, а йде на експорт в якості сировини. Загалом продукція інтенсивно постачається в країни Європи, Азії та Північної Америки. Експортна орієнтованість галузі, зокрема постачання концентрату та напівфабрикатів, а також продукції з невисокою доданою вартістю, зумовлена тим, що в Україні не має достатніх переробних потужностей в титановому виробництві.

Дмитро Гордійчук, керівник інформагенства «Інфоідустрія», каже про те, що переробних підприємств у нас достатньо.

«Ми можемо переробляти 1 млн тонн на рік титанової сировини. Але поки що ситуація не покращується. Така ж ситуація і в приватному секторі – є збої з постачанням сировини, також є юридичні складнощі», – нагадує експерт.

Ми в Україні маємо справу з двома видами титану – майже 95% завжди використовувалося для виробництва фарб. Двоокис титану ми (країна) експортували, він один з найдорожчих у світі. А інші 5% йшли на виробництво металу.

«Тут є вертикаль, вона може бути монополізована. ЗТМК у нас один, то ж все можливо», – каже експерт.

Серед проблем у галузі – немає потужного виробництва, потрібна увага з боку держави. Говорити про монополізацію, на думку Дмитра Гордійчука, зарано.

«Нам треба створювати союзи з такими країнами, як Туреччина, Польша – вони потужно розвиваються», – вважає експерт.

Але спочатку потрібно знати, куди ми рухаємося і хто буде кінцевим споживачем. Показник здоров’я держави – контроль над монополією. Держава має мати свою частку у таких підприємствах, це безумовно. Потрібно подивитися на сусідню Польщу – вони перекрили вхід росіянам на свій ринок.

Підприємство має розвиватися самостійно, але контроль не можна втрачати. До того ж потрібно встановити строк призначення керівництва. Титан – це космічний метал, за ним майбутнє.

«Найбільший споживач титану – Китай, він розвивається. Але тут важливо працювати обережно, адже китайці дещо схожі на росіян за своїм впливом. Як стратегічних партнерів я бачу Польшу та Туреччину. Як інвесторів – арабські країни», – підсумував експерт.

Більше цікавого та важливого Дмитро Гордійчук розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу